Trucuri pentru a ocoli insomnia. Ce să NU faceți înainte de culcare

Ultima actualizare:

    Insomnia, una dintre problemele cel mai des întâlnitefoto: Shutterstock
Insomnia, una dintre problemele cel mai des întâlnitefoto: Shutterstock

Mulți oameni se plâng că suferă de insomnie și, uneori, ajung și la medic cu aceatsă problemă. După răceală, dureri de cap și tulburări digestive, insomnia este un motiv de neliniște.

Un sondaj Gallup efectuat pe un număr de peste 1000 de adulți a constatat că o treime s-a trezit la miezul nopții și nu a mai adormit multă vreme. Specialiștii în medicina somnului susțin că este bine ca oamenii să-și formeze unele obișnuințe.

Doctorul Merrill Mitler, specialist în problemele somnului, susține că dacă dormiți suficient, în ziua următoare veți rezolva prioritățile fără a fi obosiți. Pentru împlinirea unui astfel de obiectiv trebuie ca seara să mergeți la culcare la aceeași oră. În acest fel vă puteți fixa "ceasul organismului", cel care reglează mai multe funcții interne. Un lucru foarte important este să vă treziți în fiecare dimineață la aceeași oră. Stabiliți un program de somn, vă va ajuta mult. Dacă vă treziți în timpul nopții și nu mai puteți adormi un interval de 15 minute, nu trebuie să vă chinuiți, precizează Mitler. Puteți sta în pat și asculta muzică până simțiți că somnul revine, iar dimineața să vă treziți după orarul normal și să nu leneviți în pat atunci când credeți că puteți recupera somnul pierdut. La fel trebuie să procedați și în weekend-uri. Sâmăta și duminica nu trebuie să zăboviți prea mult în pat. Este posibil ca duminică seara să nu mai puteți adormi, iar luni dimineață să fiți obosiți.

Media de somn este de 7-8 ore

Pentru un adult, media de somn este de 7-8 ore. Sunt persoane care vor fi în formă și după 5 ore de somn, în timp ce altele au nevoie de circa 10 ore. Este important să dormiți suficient.

Edward Stepanski conduce un centru de cercetare a problemelor somnului și ne îndeamnă să mergem la culcare când simțim că ne este somn. În cazul în care nu reușim să adormim, să ne ridicăm și să facem un lucru plăcut și relaxant: să răsfoim o revistă, să tricotăm, să ascultăm muzica preferată. 

Când vreți să mergeți la culcare, fiți pregătiți să dormiți, spun specialiștii în terapia somnului: nu vorbiți la telefon, nu vă uitați la tv, nu începeți o carte interesantă și nu rezolvați în pat prioritățile din timpul zilei.

Cauze ale insomniei

O cauză frecventă a insomniei este chiar teama că nu veți dormi și că în ziua următoare veți fi obosiți. Trebuie să alungați acest gând pentru că insomnia pe termen scurt este inofensivă și obișnuită. 

La căderea serii, evitați stimulentele

Cafeaua, ciocolata și Cola conțin cofeină, un puternic stimulent care alungă somnul. Aceste produse nu trebuie consumate după ora 16, spune dr. Mitler. De asemenea, evitați fumatul, dar și alcoolul (la cină sau pe parcursul serii). Așa-zisul "păhărel" băut înainte de culcare nu este un produs relaxant. 

Persoanele care lucrează în schimburi alternative zi-noapte au probleme cu somnul, precizează Mortimer Melak, șeful unei clinici pentru problemele somnului. Stresul tulbură ritmul biologic. De aceea, ar fi bine ca soluția să fie obținerea unei ture constante de lucru, chiar dacă este numai de noapte sau numai de zi.

O gustare ușoară înainte de culcare

Un pahar de lapte cald înainte de culcare este benefic. Nu trebuie să vă încărcați cu gustări dulci sau mâncărurile grele. Nu trebuie să consumați o cantitate mare de lichide înainte de a merge la culcare, pentru a evita mersul la toaletă în timpul nopții.

Încercați tehnici de relaxare

Dacă vă străduiți să dormiți, o să constați că sporesc șansele de a nu adormi la timp și de a vă răsuci în așternut toată noaptea. Grija insomniei vine și din dorința de a adromi mai repede, spune dr. Mitler. Cheia succesului este să alungați grijile și să vă străduiți să evitați orice tensiune, să facți exerciții de respirație, să vă destindeți musculatura sau să practicați yoga.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
horoscop 4 august jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
cozonac jpg
chair 4922358 1280 jpg
manastirea caraiman jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
presedinte1 jpg
Centru sortare numarare RetuRO (2) jpg
satul Polovragi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net