Tu ce tip de băutor eşti?

simeon stalpnicul png

Multor bărbaţi le place să bea un pahar de alcool, prea puţini îşi dau seama când depăşesc măsura, şi mai puţini recunosc dacă au o problemă legată de dependenţă. Tu unde te situezi?

Felul de a bea diferă de la o persoană la alta. Prin urmare, abuzul de alcool şi dezvoltarea alcoolismului variază în funcţie de frecvenţa şi cantitatea în care se bea, de motivaţia consului şi de perioada de pauză dintre „beţii”. Profesorul E. M. Jellinek, citat de site-ul dependenta.ro, a descris 5 tipuri de băutori, în funcţie de modul lor de consum.

Băutorul Alfa

Bea pentru: relaxare, evadarea dintr-o stare neplăcută, îşi face curaj cu un păhărel înaintea unei întâlniri importante sau seara acasă, în faţa televizorului. Încă are control asupra consumului de alcool, dar, progresiv, se poate instala dependenţa. 

Băutorul Beta

S-a obişnuit să asocieze orice situaţie/eveniment cu consumul de alcool – o nuntă, un botez, o petrecere... Bea la ocazii, fără a fi dependent. Totuşi, pot apărea complicaţii din cauza abuzului (boli de ficat, de stomac etc.).

Băutorul Gama

Bea dintr-o nevoie fizică şi psihică, nu poate controla cantitatea de alcool consumată (după primele pahare pierde măsura, dar bea în continuare până se îmbată). Poate începe consumul încă de dimineaţă. În lipsa băuturii, apar stări de iritabilitate, depresie, nervozitate, agresivitate, dureri şi indispoziţii fizice. 

Băutorul Delta

Are o nevoie fizică de a consuma alcool. Poate păstra o perioadă mai lungă controlul asupra cantităţii de alcool consumată (nu se îmbată tare, dar nici nu poate renunţa). Spre exemplu, are obiceiul ca zilnic, seara, să bea două beri  cu colegii. 

Băutorul Epsilon

Motivul consumului: din lipsa capacităţii de a menţine un echilibru, dintr-o stare de epuizare sau de depăşire a resurselor funcţionale fizice şi psihice. E dependent de alcool, consumând necontrolat timp de câteva zile, având însă şi perioade mai lungi fără consum abuziv (chiar luni de pauză).

Poţi cere ajutor prin telefon

Dacă simţi că alcoolul îţi acaparează viaţa, poţi cere ajutor. Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor  (ALIAT) a lansat prima linie telefonică gratuită de asistenţă pentru lupta cu dependenţa de alcool. La numărul de telefon 021.9335 au sunat, de la începutul acestui an, 200 de persoane.

adela popescu si radu valcan si au anulat planurile de vacanta 2 jpg
cub theo rose png
cub smiley png
Oxi de la Chefi la Cutite 5 jpg
horoscop jpg
cub claudia pavel cream png
Jorge la Survivor (1) jpg
foto1 sorin balos chirurg de top  blur la femeieB jpg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 3 februarie sfantul simeon doxologia jpeg
foto1 sorin balos chirurg de top  blur la femeieB jpg
rate marite jpg
fototapet steag sua 15514 jpg
16x9   theodor andrei jpg
guineea jpg