Tu eşti «apetisant» pentru ţânţari? Ce mirosuri sunt atrăgătoare pentru insecte
Unii oameni sunt ca nişte magneţi pentru ţânţari. De îndată ce ies afară la o plimbare în parc sau la o terasă, enervantele insecte încep să le dea târcoale. Cum i-au simţit şi de ce îi preferă? Potrivit biologilor, totul ţine de miros.
Ce frumoasă ar fi vara fără ţânţari! Din păcate, ei fac parte din peisaj, mai ales în perioadele cu umiditate crescută. Întrebarea e cum ne ferim de ei. Pentru asta, oamenii de ştiinţă au încercat să afle ce le place, de cine se simt atraşi. În ciuda vorbelor din popor, ţânţarii nu te muşcă pe tine pentru că „ai sângele dulce”, sau „mai bun decât al prietenilor din grup”. Nu contează nici dacă ai colesterol sau diabet. Până să guste sângele, insectele sunt atrase de miros.
„Bacteriile de pe pielea noastră oferă un miros apetisant pentru ţânţari. Pielea unor persoane produce o cantitate mai mare de anumite substanţe chimice, precum acidul lactic, care atrage insectele. Cu cât transpirăm mai mult, cu cât petrecem mai mult timp în aer liber, cu atât mirosul e mai puternic şi mai atrăgător pentru insecte”, explică dr. Zwiebel, profesor în ştiinţe biologice, citat de descopera.ro. Recomandarea este să ne hidratăm mai mult, în felul acesta se reduce cantitatea de substanţe chimice din transpiraţie.
Femeile însărcinate, persoanele supraponderale, cele care transpiră mult şi care au consumat alcool. De asemenea, ţânţarii sunt atraşi de căldură şi de dioxidul de carbon emanate de „vânat”. Persoanele supraponderale, sportivii care transpiră mult şi femeile însărcinate sunt adesea victime sigure, deoarece corpul lor consumă mai multă energie, emană căldură şi expiră mai mult dioxid de carbon.
Persoanele care au consumat alcool sunt şi ele ţinte. „Persoanele mai voluminoase, inclusiv femeile gravide, emit o cantitate mai mare de CO2 decât oamenii cu o greutate medie, pe care ţânţarii o simt. Pot simţi şi temperatura internă crescută, întâlnită în sarcină”, explică dr. Sujay Dutta, din cadrul secţie de Boli Infecţioase a unui spital din California.
Cei care au grupa de sânge 0. Potrivit experţilor, grupa de sânge ar face şi ea diferenţa. Ţânţarii se pare că ar prefera grupa de sânge 0, iar la polul opus se află grupa de sânge A. Astfel, dacă ai grupa 0, şansele să fii muşcat sunt de peste 80%.
Mirosuri care nu sunt pe placul lor
Mirosul de lavandă, atât de iubit de oameni, atât de urât de ţânţari. Atârnă-ţi la ferestre săculeţi de plantă uscată sau creează-ţi o atmosferă romantică punând pe măsuţa de lângă fereastră lumânărele de lavandă. Mai poţi folosi lavanda sub formă de ulei esenţial. Amestecă 30 de picături de ulei de lavandă cu ulei de măsline presat la rece şi unge-te pe tot corpul. Nu numai că îţi vei hidrata pielea şi vei mirosi frumos, dar toţi ţânţarii vor fugi de tine. Plantează-ţi în jurul casei sau în ghivecele de pe balcon gălbenele, garofiţe şi regina nopţii. Aceste flori, cu miros îmbătător, ţin ţânţarii la distanţă. Alte plante înmiresmate, care nu sunt pe placul enervantelor insecte, sunt cimbrul, busuiocul, rozmarinul şi menta. Puse în apropierea ferestrelor, vor forma o barieră de netrecut pentru ţânţari. Pulverizează pe piele uleiuri esenţiale diluate sau spray-uri gata preparate pentru a forma, prin miros, o barieră împotriva ţânţarilor.
Ştiai că...
Se cunosc peste 2.700 de specii de ţânţari, dintre care circa 100 sunt periculoase şi pot transmite boli grave, precum malaria, febra West Nile sau virusul Zika.
Doar femelele înţeapă şi se hrănesc cu sânge; masculii se hrănesc cu nectar sau sucuri din plante.
Atunci când înţeapă, ţânţarul lasă în piele un anestezic local şi o parte din saliva sa. Organismul uman reacţionează şi, percepând aceste substanţe ca pe un invadator străin, trimite histamine pentru a contracara.
Abţine-te de la scărpinat, căci acest gest duce la împrăştierea salivei ţânţarului, ceea ce stimulează producerea a şi mai multor anticorpi, care vor amplifica senzaţia de mâncărime.