Uite ce se schimbă în Sănătate, de la 1 ianuarie 2015!

Ultima actualizare:

    Pe cardul de sănătate vor fi înscrise toate datele medicale ale asiguratului
Pe cardul de sănătate vor fi înscrise toate datele medicale ale asiguratului

Fiecare început de an vine cu schimbări în Sănătate. Așadar, de la 1 ianuarie 2015, vom merge la medic cu cardul de sănătate și vom beneficia de medicamente compensate inovative. La rândul lor, salariații din sistemul medical vor primi salarii mai mari, iar programele naționale de sănătate vor intra în responsabilitatea CNAS.

Cardul de sănătate, obligatoriu la medic

Cardul naţional de sănătate dovedeşte calitatea de asigurat a fiecărui român angajat. Teoretic, acesta va intra în vigoare, la 1 ianuarie 2015. Practic, nu e sigur, deoarece, deocamdată, nu toți asigurații au primit cardul. Circa 12,5 milioane de carduri au fost distribuite, până în prezent. Potrivit Poștei Române, cea care se ocupă de distribuirea cardului, 800.000 de carduri au fost trimise către casele de asigurări de sănătate, întrucât posesorii lor fie nu au fost găsiți acasă de poștaș, fie nu s-au prezentat la oficiul poștal pentru a-l ridica. Alte 200.000 de carduri se află în circuitul Poștei, adică în curs de distribuire. „Dacă nu se încheie distribuirea tuturor cardurilor până la 1 ianuarie 2015, atunci se va amâna intrarea acestuia în vigoare”, a declarat, pentru Click!, purtătorul de cuvânt al CNAS, Mihaela Tănase.

Potrivit acesteia, persoanele care nu au fost găsite acasă de poștaș pentru a li se înmâna cardul și nici nu au ajuns la Poștă ca să-l ridice, vor primi cardul de la medicul de familie. „Dacă posesorul cardului nu a putut fi contactat, Poșta trimite cardul la casa de asigurări de sănătate de care aparține respectiva persoană, iar casa trimite cardul medicului de familie al asiguratului. Acesta îl va putea ridica din cabinetul medicului de familie, atunci când va merge la consultație”, a mai explicat, pentru Click!, Mihaela Tănase.   

Ce informaţii conţine documentul

  • Pe cardul de sănătate se vor regăsi datele de identificare ale pacientului (nume, data naşterii, CNP), codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, numărul de identificare al cardului, termenul de valabilitate (5 ani).
  • Faţă de aceste date obligatorii, cardul poate conţine şi informaţii pe care le declaraţi opţional. Medicul de familie va „scrie” pe cipul cardului grupa sanguină şi Rh-ul posesorului, numele a maximum două persoane care pot fi sunate în caz de urgenţă şi acordul deţinătorului pentru donarea de organe după deces. De asemenea, pe card pot fi trecute, la cerere, informaţii privitoare la istoricul pacientului şi al afecţiunilor sale grave ori cronice. Cardul nu e transmisibil şi e obligatoriu din ianuarie 2015 la orice vizită la medic.

Programele de sănătate trec la CNAS

O măsură care nu ne va afecta în mod direct pe noi, pacienții, este trecerea programelor naționale de sănătate din responsabilitatea Ministerului Sănătății în responsabilitatea CNAS. Acest lucru se va face de la 1 ianuarie 2015.

La nivel național se derulează patru programe de sănătate, după cum urmează:

Primele două programe sunt, în prezent, finanțate atât de la bugetul de stat, cât și din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, iar celelalte două, de la bugetul de stat, prin Ministerul Sănătății.

Salariile medicilor vor creşte, de la anul, cu 100 de lei

Salariul va crește cu 100 de lei
Salariul va crește cu 100 de lei

Veste bună și pentru angajații din sistemul sanitar și din asistență socială. Începând cu 1 ianuarie 2015, salariile lor vor crește cu 100 de lei la cuantumul brut al salariului de bază, cu precizarea că acei angajaţi care, în present, au un salariu de 900 lei, reprezentând salariul minim pe economie, vor primi 75 de lei de la 1 ianuarie şi încă 75 lei de la 1 iulie 2015.

Majorarea de 75 de lei prevăzută pentru începutul anului viitor reprezintă suma aferentă creşterii salariului minim.

Numărul beneficiarilor acestei majorări salariale este estimat la 300.000 de angajaţi din sistemul subordonat Ministerului Sănătății, din reţeaua autorităţilor locale şi din reţelele speciale ale Ministerului Apărării şi Ministerului de Interne, incluzând persoanele care beneficiază din ianuarie strict de creşterea salariului minim.

Lista de medicamente compensate, reactualizată

23 de medicamente noi vor fi incluse pe listă
23 de medicamente noi vor fi incluse pe listă

Tot de la 1 ianuarie 2015, vor fi introduce pe lista medicamentelor compensate şi gratuite 23 de noi produse pentru tratarea a 29 de indicaţii terapeutice.

Lista va cuprinde, astfel, medicamentul cel mai important pentru hepatita B, dar şi medicamente pentru boli cardiovasculare, HIV/SIDA sau diabet zaharat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
varza murata 505587 webp
bunt erleuchtet chinas jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net