Uite cum decongelezi corect alimentele!
Ai venit acasă de la muncă şi ai realizat că ai uitat să scoţi o bucată de carne de la congelator, pe care ai de gând s-o dezgheţi acum la temperatura camerei. Află din numărul de ianuarie al revistei “Click! Sănătate” cum e bine să decongelăm alimentele!
Frigul împiedică înmulţirea bacteriilor, dar nu le distruge în totalitate. Dacă vrei să decongelezi alimentele la temperatura camerei, există riscul ca germenii să se înmulţească necontrolat şi astfel să te îmbolnăveşti. Pentru a preveni toate astea, ţine cont de aceste reguli.
Carnea se dezgheaţă în frigider
Modul cel mai bun şi cel mai sigur de a dezgheţa carnea este în frigider şi nu la temperatura ambiantă, aşa cum cred şi fac mulţi dintre noi, spun specialiştii. Pune carnea pe o farfurie şi acoper-o cu folie de plastic. Las-o la frigider aproximativ 8 ore, în cazul cărnii roşii, şi 4 ore, în cazul celei albe (pui, curcan, peşte). Dacă bucata de carne depăşeşte 2 kg, este posibil să fie nevoie de mai multe ore pentru ca ea să se dezgheţe. Carnea tocată, cea de pasăre, precum şi fructele de mare sunt în siguranţă în frigider dacă le mai ţii o zi sau 2 după decongelare; carnea de vită, de porc sau de miel dezgheţată poate fi păstrată în frigider până la 5 zile.
Fructele şi legumele se decongelează în apă rece
Ceva mai uşor se decongelează legumele şi fructele. În acest caz, pune-le într-o pungă resigilabilă şi scufundă-le într-un castron mare plin cu apă rece de la robinet. În cel mult o oră, acestea ar trebuie să se dezgheţe. Dacă procesul de decongelare durează 2 până la 3 ore, este foarte important să schimbi apa în fiecare oră. În cazul legumelor congelate din comerţ, ele nu trebuie lăsate la dezgheţat, ci se pot găti imediat.
În schimb, fructele de mare se dezgheaţă prin şoc termic. Mai exact, pune-le într-o sită şi scufund-o într-un vas cu apă clocotită. În 3 minute, ele vor fi complet dezgheţate.
Microundele, varianta de urgenţă
În cele din urmă, dacă într-o oră îţi vin invitaţii la masă, poţi să dezgheţi carnea în cuptorul cu microunde. Acesta favorizează încălzirea rapidă din interior spre exterior, ceea ce reduce timpul de decongelare şi scade riscul de oxidare a alimentelor.
Scoate carnea din ambalajul ei din plastic, aşaz-o pe o farfurie curată şi pune-o în cuptorul cu microunde. La unele aparate, timpul de decongelare este calculat automat, dacă acesta are programul decongelare (defrost). La cuptoarele care nu au această funcţie, se optează pentru temperatura cea mai mică.
Chiar dacă majoritatea cuptoarelor cu microunde moderne au funcţii de dezgheţare, este posibil ca la final să te trezeşti cu hrana parţial fiartă, care are o textură cauciucată. Pentru a te asigura că acest lucru nu se întâmplă, verifică la fiecare 45 de secunde bucata de carne pe care vrei s-o dezgheţi.
Nu recongela alimentele!
Odată decongelate, alimentele nu se mai pun din nou la congelat. Motivul? Există riscul înmulţirii bacteriilor şi, implicit, a toxiinfecţiilor alimentare.