Uite cum foloseşti usturoiul la mâncăruri!
Ultima actualizare:
Dacă uitaţi să asociaţi mirosul foarte puternic şi gustul specific care rămâne în gură şi în respiraţie, atunci veţi decoperi că usturoiul face numai bine în organismul nostru. Uitaţi cum se găteşte sănătos acest alimet-minune.
- Ulei, apă şi oţet aromatizate cu usturoi. Adăugat în ulei, acesta va căpăta o aromă deosebită şi va putea fi folosit ulterior pentru diferite prăjeli, marinate şi mâncăruri, precum cele de carne, legume, paste sau pe bază de aluat de pâine. După preferinţe, usturoiul se poate pune şi în apa în care se fierb pastele: când apa dă în clocot, pune şi 2-3 căţei de usturoi curăţaţi de coajă şi lasă-i să fiarbă între 5 şi 10 minute. Scoate-i apoi şi adaugă pastele în apa respectivă, conform www.retete.acasa.ro.
- Mujdeiul. Zdobiţi căţeii de usturoi curăţaţi de coajă fie cu ajutorul unui cleşte special, fie într-un recipient cilindric din lemn şi un obiect din lemn. Crema de usturoi astfel obţinută se freacă cu sare, ulei şi puţină apă, transformând-o în mujdei. Se poate adăuga şi smântână sau o picătură de oţet, în funcţie de preferinţe.
- Usturoi adăugat în mâncăruri de legume şi carne. Poţi adăuga usturoi nu numai în supe şi sosuri, ci şi în mâncărurile făcute la cuptor, fie că sunt pe bază de carne, fie că sunt legume sau fructe de mare. Pus peste cartofii copţi, înainte sau după ce i-ai pus la copt, aceştia vor căpăta un plus de gust. Se poate adăuga chiar şi peste îngheţată sau prăjituri. Pentru un plus de gust şi savoare în mâncare, zdrobeşte usor căţeii de usturoi înainte să îi adaugi şi pune-i în timpul gătitului, astfel încât prin fierbere sau prăjire să nu îşi piardă complet aroma. Taie-i în felii, pe lungime, dacă îi adaugi în mâncăruri care se fac într-un timp mai îndelungat. Pentru cele cu un timp de pregătire mai redus, toacă-i mărunt sau zdrobeşte-i. Pentru a obţine un gust deosebit în sosul cu usturoi, pune acest ingredient după ce l-ai dat pe răzătoarea mică. Aroma se va împrăştia mai bine şi mai uşor, iar savoarea va fi una deosebită.
Cum se păstrează usturoiul
- Căpăţânile de usturoi trebuie ţinute la o temperatură de aproximativ 18 grade, într-un loc ferit de umezeală şi lumină. Astfel, pot rezista între 2 săptămâni şi 6 luni.
- Căţeii de usturoi decojiţi se păstrează într-un recipient de plastic închis etanş, într-un loc uscat şi ferit de lumină. Se mai poate folosi o pungă sau o cutie din carton.
- Se mai poate păstra în ulei sau în oţet. Acoperă recipientul şi ţine-l într-un loc răcoros şi ferit de lumină. Se va păstra întreg şi lichidul va avea o nouă aromă.