Uite cum poţi creşte colesterolul bun
Nivelul colesterolului din sânge reflectă starea de sănătate a întregului organism, începând cu vasele de sânge şi terminând cu ficatul sau inima. Acest colesterol bun protejează arterele şi ne fereşte de arteroscleroză. Astfel, valorile mai mari sunt de dorit.
Primul pas către atingerea unui nivel optim al colesterolului bun şi către scăderea colesterolului total este schimbarea obiceiurilor alimentare. Trebuie să eviţi pe cât posibil grăsimile de origine animală, consumând cât mai puţină carne grasă (porc, vită, oaie), mezeluri sau ouă. De asemenea, trebuie să ai grijă să alegi produsele lactate cu cel mai mic procent de grăsime.
O altă modalitate de a creşte HDL este utilizarea suplimentelor alimentare cu acizi graşi omega-3. După o cură de 3 luni cu aceste suplimente, veţi observa, în urma analizelor, o normalizare a valorii totale a colesterolului cu o creştere substanţială a HDL. Pentru a potenţa şi mai mult efectul acizilor graşi omega-3, trebuie să iei concomitent şi suplimente cu coenzima Q10.
Trebuie să faci cât mai multă mişcare, deoarece s-a dovedit ştiinţific faptul că practicarea unei activitaţi fizice (30 de minute zilnic) ajută la scăderea în greutate şi implicit la creşterea colesterolului bun.
Chiar dacă a fost dovedit faptul că un pahar de vin roşu pe zi ajută la creşterea colesterolului bun, asta nu înseamnă că regula se aplică pentru orice fel de băutură alcoolică sau orice cantitate. Abuzul de alcool afectează în mod negativ întregul organism, începând cu distrugerea ficatului şi terminând cu creşterea riscului de boli cardiovasculare.
Fumatul (atât cel activ, cât şi cel pasiv) este un factor de risc pentru depunerea de grăsime la nivelul vaselor (ateroscleroza) şi deci pentru bolile de inimă şi vase. Studii recente au arătat faptul că fumătorii care au reuşit să se lase de fumat au ajuns la scurt timp la valori normale ale colesterolului bun.
Şi, nu în ultimul rând, în cazul în care, în urma analizelor de sânge, se constată valori mari ale colesterolului şi trigliceridelor (valori care nu pot fi normalizate doar cu dietă) ar fi bine să începi un tratament medicamentos, la sfaturile medicului specialist, conform www.alegesanatos.ro.
Valorile normale ale profilului lipidic
Pentru a preîntâmpina depunerea grăsimilor la nivelul vaselor de sânge şi a organelor, trebuie avute în vedere următoarele ţinte: * Colesterolul total nu trebuie să depăşească 200 mg/dl * HDL (colesterolul bun) cu cât este mai mare cu atât mai bine. Pentru a vă proteja, acesta trebuie să fie peste 40 mg/dl la bărbaţi şi peste 50 mg/dl la femei * LDL (colesterolul rău) nu trebuie să depăşească 100 mg/dl.