Uite cum putem evita balonarea
Odată cu trecerea anilor, tot mai multe persoane se confruntă cu senzaţia de balonare. Digestia se face mai lent, se acumulează reziduuri pe pereţii intestinelor şi scade puterea sucurilor digestive. Specialistul Click! în medicina tradiţională indiană, dr. Ovidiu Chiş, ne spune ce să facem pentru a evita această problemă.
Ce nu trebuie să facem
Lipsa de mişcare, combinată cu alimentaţia săracă în fibre duc la efecte de balonare, resimţite mai ales în a doua parte a zilei, când intestinul este mai încărcat. O altă greşeală frecventă este combinarea greşită a alimentelor, care sunt consumate într-o succesiune care se digeră greu şi produce fenomene de fermentaţie şi putrefacţie în intestine. Acizii metabolici ce rezultă în urma digestiei deficitare se acumulează în ţesuturi, astfel cei care spun că se îngraşă, deşi mănâncă puţin, au întotdeauna o alimentaţie care, în timp, le-a produs dereglarea florei intestinale. Acizii proveniţi din digestie se absorb în sânge şi sunt stocaţi în ţesuturi, ducând la creşterea în greutate şi acumularea stratului de grăsime pe corp (formată din acizi graşi şi glicerină). Oamenii devin supraponderali, ca o consecinţă a efortului făcut de organism să depoziteze aciditatea în exces, pe care nu o pot elimina, aceasta fiind stocată în depozitele de grăsime.
Ce ne ajută să ne simţim bine
Beţi un pahar de apă fierbinte înainte de masă. Apa curăţă mucusul şi rezidurile digestive şi pregăteşte tubul digestiv pentru preluarea efectivă a hrănii.Folosiţi alimente tonice digestive la începutul şi sfârşitul mesei: ghimbir, hrean, lămâie şi condimentaţi cu piper, chimen, cimbru, frunze de ţelină, pătrunjel şi coriandru.O băutură tonică ce previne balonarea este limonada cu ghimbir şi puţină miere.Faceţi mişcare în fiecare zi şi, din când în când, faceţi efort intens, pentru a accelera ritmul cardiac şi a elimina toxinele.Nu consumaţi apă sau lichide reci după masă, deoarece întârzie digestia, pentru că diluează sucurile digestive şi solidifică alimentele care au început să se lichefieze în timpul mesei. Grăsimile şi zahărul au tendinţa de a se înmuia la cald şi a se întări la rece, deci beţi mai degrabă apă fierbinte după masă dacă simţiţi că este necesar.Beţi ceai din frunze de nuc, cimbrişor, salvie şi mentă dacă aveţi limba încărcată şi transpiraţia este urât mirositoare. Aceste plante vor regla flora microbiană din colon şi automat tot corpul va elimina toxinele.Dacă sunteţi constipat, beţi ceai de anghinare, coada şoricelului, brusture sau frunze de sena.Dacă aveţi scaun moale, folosiţi combinaţia de mentă, scoarţă de stejar şi sunătoare.