Uite de ce ne îmbolnăvim în concediu!
E bizar, dar totuşi adevărat. În ciuda vieţii stresante şi a oboselii, multe persoane nu au nimic tot anul şi când pleacă în concediu se îmbolnăvesc. Specialiştii olandezi au explicat care sunt motivele.
Când credeau că a venit vremea lenevelii şi a relaxării, oamenii se trezesc cu diverse probleme de sănătate. Ba o durere de dinţi sau una în gât, ba febră, diaree sau somnolenţă. Aşa că adio plajă sau excursie! În loc de asta, stăm în pat, chinuiţi de tot felul de simptome neplăcute, iar dezamăgirea face şi mai amară situaţia. Aproximativ o persoană din 30 se îmbolnăveşte de ceva de îndată ce încetează să muncească. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii olandezi, fenomenul fiind denumit “boala timpului liber”.
O persoană din 30 are probleme în vacanţă
De ce păţim aşa? La drept vorbind, nu se ştie prea clar. Una dintre teorii explică lucrurile cam aşa: în timp ce muncim, corpul nostru produce constant hormoni de stres, precum adrenalina, care ne-ar ajuta să ţinem la distanţă infecţiile, menţinând sistemul imunitar „în priză”, sprijinind astfel strădania organismului de a face faţă cerinţelor energetice ale muncii, ajutându-l să-şi păstreze capacitatea de efort. Dar, când cantitatea de muncă şi intensitatea stresului scad, s-ar părea că sistemul imunitar se relaxează şi el, iar organismul cedează sub năvala germenilor infecţioşi. O altă cauză ar putea fi şi faptul că, plecând în vacanţă, călătorim adesea în condiţii care favorizează transmiterea infecţiilor. Cel mai adesea, e vorba pur şi simplu de aglomeraţia, de vecinătatea strânsă, chiar dacă temporară, cu alte persoane.