Uite în ce alimente stă ascuns zahărul!
Zahărul pe care îl adăugăm în ceai, cafea sau prăjituri este cel pe care îl şi vedem şi avem controlul asupra cantităţii folosite. Însă cele mai mari cantităţi le ingerăm, fără să ne dăm seama, din alimente. Iată unde stă ascuns zahărul!
- Băuturile răcoritoare şi energizantele - sunt campioane la conţinutul imens de zaharoză. Un singur pahar de cola conţine cu 15% mai mult zahăr decât doza recomandată de OMS şi este atât de dulce, încât, dacă nu ar conţine acid fosforic şi carbonic, ne-ar declanşa, aproape instantaneu, reflexul de vomă.- Ciocolata, bomboanele şi prăjiturile - sunt sursele de zahăr cel mai bine cunoscute, dar la fel de periculoase în cantităţi medii sau mari. Dintre toate, ciocolata amăruie, cu peste 70% cacao, este cea mai sănătoasă.- Produsele de patiserie - conţin şi ele cantităţi destul de mari de îndulcitori. De exemplu, un singur croissant are 30 de grame de zahăr, în condiţiile în care doza zilnică sigură pentru sănătate este de 25 de grame. Cantităţi similare găsim şi în sticksuri, covrigei, biscuiţi săraţi etc.- Mezelurile - indiferent că se numesc salamuri, şuncă ori alte specialităţi, toate conţin zaharuri deghizate, în cantităţi mari. Cel mai des întâlnim în ele dextroza, maltodextrina şi fructoza.- Conservele - conţin, în 90% din cazuri, o cantitate apreciabilă de îndulcitori, chiar şi cele sărate, cum ar fi cele de fasole, carne sau peşte. De asemenea, icrele gata preparate şi toate salatele preambalate conţin mari cantităţi de zahăr sau înlocuitori, din aceeaşi categorie.- Muştarul şi sosurile - nici ele nu scapă de zahăr sau înlocuitori toxici. Cele mai periculoase sunt ketchup-urile, care sunt consumate în cantităţile cele mai mari.- Pâinea şi cerealele pentru micul dejun - sunt, în marea lor majoritate, “îmbunătăţite” ca gust cu ajutorul zahărului, maltitolului sau fructozei. Din acest motiv, trebuie să le citim cu atenţie eticheta, pentru a le găsi pe cele care nu au îndulcitori adăugaţi, conform www.formula-as.ro.