Uite la ce să fii atent când cumperi alimentele pentru masa de Paşte!
Comercianţii vor încerca şi anul acesta să vândă produse fără acte, expirate sau alterate. Veterinarii le-au pregătit acestora „surprize": controale sistematice în toate unităţile unde se vând produse căutate înainte de Paşte. Uite ce recomandări ne fac pentru cumpărăturile de Sărbători.
Mieii, sacrificaţi în spaţii special amenajate. Transportul mieilor pentru tăiere trebuie făcut numai în maşini autorizate şi însoţit de certificate veterinare care să ateste sănătatea animalelor. Sacrificarea mieilor se va face în abatoare autorizate pentru ovine. În cazuri excepţionale, sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, organizate de primării şi supravegheate de veterinari, dacă sunt respectate condiţiile legale. Tăierea mieilor în astfel de locuri va fi permisă numai în perioada 11 -19 aprilie, între orele 06,00-17,00.
Certificat sanitar veterinar pentru carnea de miel. Carnea de miel trebuie însoţită de certificat sanitar veterinar. Carcasele de miel verificate sunt ştampilate cu o parafă de formă ovală cu diametrul de 6,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului, urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană. Dacă se vinde în locurile amenajate temporar, este ştampilată cu o ştampilă de formă rotundă, având diametrul de 3,5 cm, pe care scrie aceleaşi informaţii. Nu cumpăraţi dacă carcasa nu este vândută în spaţii care menţin o temperatură scăzută constantă şi dacă nu sunt curate.
Cumpăraţi doar ouă ştampilate. Fermele şi centrele de ambalare ouă trebuie să fie autorizate veterinar. Transportul trebuie făcut numai în maşini autorizate, iar pe întreaga perioadă de depozitare şi comercializare trebuie asigurată temperatura şi igiena. Cumpăraţi ouă ştampilate, pe care sunt scrise codul producătorului, data când au fost ouate. Cele cu coaja crapată sau lovită trebuie retrase de la vânzare.
Peştele trebuie ţinut în gheaţă. E dezlegare la peşte de Florii. Vânzarea este permisă numai în locuri autorizate pentru aceste produse. Gheaţa folosită pentru menţinerea temperaturii trebuie să fie suficientă şi să fie obţinută din apă potabilă. Marfa trebuie însoţită de acte, inclusiv avize veterinare.
Atenţie la cozonaci şi prăjituri! Cumpăraţi produsele de panificaţie, precum cozonaci, prăjituri, pască, doar din spaţii amenajate şi autorizate, aflate sub controlul personalului de specialitate.
Brânzeturile, ambalate corespunzător. Micii producători care vând direct lapte crud şi brânzeturi în pieţe trebuie să aibă carnete de sanătate pentru animalele de la care provine laptele. Brânzeturile vândute de micii producători trebuie să fie expuse în spaţii special amenajate, în vitrine şi în recipiente (tăvi) din plastic, ceramică, inox. Transportul trebuie făcut numai în putini de lemn sau lazi din plastic, iar vânzarea se va face doar în ambalaje de unică folosinţă, pungi sau hârtie cerată.
Ai îndoieli? Fă sesizare! Dacă aveţi cea mai mică îndoială asupra calităţii produselor alimentare specilifice de Paşte, puteţi face sesizări la direcţiile sanitar veterinare judeţene, la numerele afişate în pieţe sau la numărul gratuit 0800.826.787.
Au început controalele în pieţe şi în magazine
De ieri au început acţiunile de control ale veterinarilor în magazinele, pieţele, oboarele şi târgurile din toată ţara. Medicii vor verifica dacă vânzătorii au acte pentru mărfuri şi dacă respectă normele sanitar veterinare. Totodată, se vor verifica fermele de animale, spaţiile de depozitare şi de procesare, precum şi mijloacele de transport a animalelor sau a cărnii.
În fiecare judeţ, veterinarii vor lucra după un program special, în perioada 7 - 19 aprilie, inclusiv în weekend. Se vor afişa numere de telefon unde puteţi face sesizări.
În toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care se va tăia şi vinde carne de miel, se va asigura necesarul de personal veterinar, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică.
Veterinarii vor avea în vedere în special carnea de miel, ouăle şi produse din ouă destinate consumului uman, lapte şi produse din lapte, peştele şi produsele din pescuit, precum şi produsele de panificaţie.