Uleiul de cocos super-sănătos

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Superalimentul secolului XXI, uleiul de cocos, este un ingredient deosebit de nutritiv. Având multiple utilizări în bucătărie şi în cosmetică, el aduce beneficii şi organismului: de la scăderea în greutate, la prevenţia cancerului şi până la sănătatea inimii.

De câte feluri este

Ca şi alte uleiuri, cel de cocos este şi el de mai multe feluri: extravirgin, presat la rece, presat la cald, rafinat fizic, rafinat chimic. Cum îl alegem pe cel mai sănătos? ”Uleiul extras sau presat la rece, numit şi virgin sau extravirgin, e obţinut doar printr-un proces mecanic de presare a pulpei de cocos crude, proaspete sau uscate şi este, prin urmare, cel mai sănătos. Uleiul de cocos rafinat chimic este obţinut printr-un proces de distilare cu ajutorul unor substanţe chimice potenţial nocive, la temperaturi ridicate. Sau, ca produs secundar din uleiurile rămase din procesul de obţinere a fulgilor de cocos şi în care se regăsesc adesea grăsimi hidrogenate, periculoase pentru sănătate”, spune Ciprian Stancu, fondatorul unui magazin de produse bio. 

De ce e atât de sănătos?

Uleiul de cocos este unicul dintre uleiurile vegetale care are o concentraţie ridicată de acizi graşi saturaţi. Proprietăţile sale se datorează acizilor lauric, capric şi caprilic. Ei se asimilează rapid în organism şi se transformă în energie. Acidul lauric se regăseşte şi în laptele matern şi ne protejează împotriva virusurilor şi bacteriilor. Acizii graşi pot avea efecte terapeutice asupra tulburărilor cerebrale, precum epilepsie şi Alzheimer. În plus, uleiul de cocos scade colesterolul, stimulează sistemul imunitar prin polifenoli şi antioxidanţi naturali, vitaminele A, C şi E, vitamina K, Fier şi Calciu, reglează metabolismul şi digestia şi, printre altele, ne ajută să avem părul şi pielea sănătoase şi strălucitoare atunci când alegem să-l folosim ca şi ingredient cosmetic. Protejează chiar şi împotriva periculoaselor raze ultraviolete, atunci când este întins pe piele înainte de expunerea la soare. 

Cum îl folosim?

În bucătărie, uleiul de cocos este rezistent la temperaturi ridicate şi nu se oxidează uşor, punctul de ardere fiind la 180 grade Celsius. Prin urmare, el poate substitui cu succes la gătit şi la prăjit untul, margarina şi alte uleiuri sau grăsimi. Se poate adăuga în prăjituri, în salate, chiar şi în ceai sau lapte, deoarece creşte absorbţia fitonutrienţilor şi antioxidanţilor. Se mai poate consuma simplu, tartinat pe o felie de pâine sau ca şi superaliment (1-2 linguriţe pe zi). O băutură nutritivă pe baza de ulei de nucă de cocos poate fi şi un bun sirop de tuse, expectorant, sau contra durerilor de gât. În cosmetică, spală faţa mai bine decât un săpun, curăţă foarte bine dinţii (adăugat într-o reţetă de pastă de dinţi cu ulei vegetal de mentă şi praf de copt). Este un bun hidratant şi calmant pentru pielea arsă de soare; acţionează împotriva călcâielor crăpate sau cicatricilor lăsate de rănile superficiale, în locul cremelor reparatoare din farmacii, tratează infecţiile cu ciuperci, chiar şi candida, folosit ca unguent local; îmblânzeşte urmele lăsate de oboseală în jurul ochilor, aplicat ca o mască pentru conturul acestora. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net