Usturoiul ţine inima sănătoasă
Usturoiul e recomandat de medici pentru calitatea sa de a proteja organismul împotriva infecţiilor şi de a preveni crizele cardiace.
Substanţa activă din usturoi se numeşte alicină şi este o sulfură, ceea ce explică mirosul neplăcut.
Alicina se descompune atunci când usturoiul este zdrobit sau tăiat în bucăţi şi se distruge parţial prin gătire. De aceea este indicat să consumăm usturoiul crud, pentru a beneficia de toate calităţile sale curative. Pentru a neutraliza mirosul, este suficient să mestecăm două-trei boabe de cafea, câteva seminţe de anason sau chimen, un fir de pătrunjel sau să mâncăm un măr.
Iată o reţetă sănătoasă: Seara, se toacă mărunt doi căţei de usturoi cu câteva fire de pătrunjel şi se adaugă jumătate de linguriţă de ulei de măsline; a doua zi de dimineaţă se foloseşte amestecul pentru o tartină cu pâine de secară pentru micul dejun.
Atenţie, usturoiul nu este recomandat persoanelor care suferă de iritaţii ale stomacului şi ale intestinelor, nici femeilor care alăptează, pentru că alterează gustul laptelui şi le provoacă sugarilor colici.