Valoarea medicinală a curmalelor. De ce este bine să le consumăm

Fier pentru sânge, fibre de fibre, vitamina A pentru ochi, potasiu pentru inimă, fibre, B-uri, tanine - acestea sunt doar câteva dintre multele substanţe nutritive din curmale, ceea ce le face unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume.

image

Constipaţie. Efectul laxativ al curmalelor se datorează cantităţilor mari de fibre pe care acestea le conţin.

Anemie. Curmalele au un conţinut ridicat de minerale, care sunt benefice în cazul mai multor afecţiuni, dar nivelul lor impresionant de fier le face un aliment perfect pentru persoanele care suferă de anemie feriprivă.

Aparatul respirator. Datorită conţinutului crescut de fenoli, curmalele au proprietăţi antibacteriene, antifungice şi antivirale. Au fost folosite încă din timpuri vechi ca remediu pentru tratarea bronşitelor, a tusei şi a altor infecţii. În acest scop, faceţi un decoct: peste 100 g de curmale se toarnă apă sau lapte vegetal fierbinte, apoi se pun la fiert la foc mic, timp de 10-15 minute şi se consumă curmalele împreună cu lichidul în care au fiert.

Cancer. Dovezile experimentale şi compoziţia fitochimică sugerează faptul că ele au un posibil efect preventiv împotriva cancerului. Acest efect preventiv poate fi explicat prin prezenţa antioxidanţilor sau a seleniului, care este un cofactor enzimatic pentru enzimele antioxidante, şi a fibrelor vegetale.

Boli cardiovasculare. Aceste fructe pot reduce riscul de boli cardiovasculare prin scăderea tensiunii arteriale, a hipercolesterolemiei şi a oxidării lipoproteinelor. Efectul antihipertensiv al lor poate fi explicat prin cantitatea crescută de potasiu şi scăzută de sodiu. Totodată, calciul şi magneziul conţinute în cantităţi importante contribuie la reducerea tensiunii arteriale. Reducerea colesterolemiei se poate explica prin cantitatea scăzută de lipide şi crescută în fibre, alături de prezenţa fitosterolilor. Scăderea oxidării lipoproteinelor (LDL şi VLDL) se datorează polifenolilor prezenţi în curmale.

Sarcina. Consumul de curmale în ultima parte a sarcinii ajută la o dilataţie mai bună a colului uterin la termen, contribuind la o naştere mai uşoară.

Osteoporoză. Datorită numărului mare de minerale din curmale, consumul lor poate preveni apariţia osteoporozei, scrie sfatulmedicului.ro. 

Creier. Potrivit ultimelor studii, curmalele protejează împotriva stresului oxidativ şi al inflamaţiilor de la nivelul creierului. Acestea sunt bogate în complexul de vitamine B, care stimulează metabolismul celular şi ajută la funcţionarea creierului, vitamina A, C şi K. Antioxidanţii precum antocianine, acidul ferulic şi acidul protocatechuic pot ajuta la încetinirea bolilor Alzheimer şi a demenţei. 

Memorie. Nutriţioniştii recomandă consumul de două curmale dimineaţa, pentru o minte activă şi productivă. Fiecare fruct în parte conţine peste două miligrame de colină, un tip de vitamina B, care reprezintă o componentă a acetilcolinei, neurotransmiţătorul memoriei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
vouchere de vacanta jpg
uscare par jpg
image png
moda in perioada comunista, expozitie la muzeul judetean olt   foto alina mitran (10) jpg
mihaela bilic instagram jpg
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net