Varza, perfectă pe caniculă
Ne confruntăm în plină vară cu temperaturi ridicate greu de suportat. Specialistul Click!, dr. Ovidiu Chiş, expert în medicina tradiţională indiană, ne spune ce alimente sunt indicate în această perioadă.
În acest anotimp, este bine să alegem alimentele în care predomină gustul amar, astringent sau dulce.
Sunt recomandate fructele, mai ales cele proaspete, bine coapte (lipsite de aciditate), consumate ca atare sau sub formă de sucuri preparate în casă, la rece.
Legumele nu trebuie fierte excesiv şi, cu atât mai puţin, prăjite. În ceea ce priveşte lactatele, este bine să dăm dovadă de moderaţie.
Alimentele-medicament indicate pentru această perioadă:
- lapte nefiert, unt, brânzeturi (cu excepţia celor obţinute prin fermentaţie);
- sucuri de fructe şi legume proaspete. Sunt recomandate mai ales sucurile de struguri, mere (mere dulci, nu acide), kiwi, ţelină (are un efect purificator şi de drenare remarcabil), morcov;
- salată verde şi salată de varză crudă;
- cereale: orez, orz, ovăz (sub formă de făină integrală);
- condimente: fenicul, chimen, coriandru;
- alimente dulci, cu condiţia să nu conţină zahăr rafinat, ci miere, zahăr candel sau zahăr brun.
Alimente cu efect fierbinte
Alimentele pe care trebuie să le consumăm în cantităţi mici, pentru că au un efect fierbinte, umed-uleios:
- fructe acre: banane necoapte, afine, struguri verzi, lămâi, portocale acre, papaya, prune acre;
- legume picante: sfeclă, ceapă, vinete, usturoi, ardei iute, ridichi, spanac, roşii fierte;
- cereale: hrişcă, mei, porumb, secară, ovăz uscat, orez brun, făină albă de grâu şi paste făinoase;
- gălbenuş de ou;
- linte roşie;
- produse lactate: iaurt foarte acru, brânză fermentată.
Alimente contraindicate: carne de vită, miel şi porc; alcool, conserve, alimente fierbinţi; oţet sintetic; cafea, ceai.
Fructe şi legume răcoritoare
Fructe: mere, avocado, nucă de cocos, smochine, struguri dulci, mango, pepene, portocale dulci, piersici, ananas (dulce), prune (dulci sau uscate), rodii, stafide, pere, caise, mandarine, banane, kiwi, cireşe, castane.
Legume: sparanghel, conopidă, varză, castraveţi, ţelină, fasole (verde), salată verde, ciuperci, mazăre, ardei, cartofi, dovlecei, morcovi, pătrunjel.