Verdeţurile, cele mai bune întăritoare pentru organism
Să profităm de verdeţurile de sezon - urzici, spanac, ştevie, lobodă, untişor, leurdă – pentru o binevenită cură de vitaminizare. Află din noul număr al revistei „Click! pentru femei“ care sunt cele mai bune remedii pe care le poţi face din acestea!
Vin tonic cu spanac
Spanacul, care apare primăvara devreme şi toamna, este bogat în săruri minerale, calciu, potasiu, fosfor, vitaminele A, B, C. Este un excelent remineralizant, cu proprietăţi depurative (de eliminare a toxinelor), e un bun antianemic. Stimulează activitatea inimii, secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare, favorizează creşterea – nu degeaba personajul de desene animate Popeye Marinarul consuma mult spanac. Prepară un vin tonic din 750 ml de vin roşu şi 200 ml suc proaspăt de spanac. Bea un pahar de 100 ml înainte de masă.
Ceai de urzici
Urzicile sunt considerate atât un bun aliment, cât şi un leac natural. Stimulează apetitul, secreţia gastrică, iar pentru conţinutul ridicat de clorofilă, fier şi vitamina C, sunt recomandate în anemii. Se consumă atât în mâncăruri, precum şi sub formă de ceaiuri.
Prepară o infuzie din 1-2 linguri de frunze uscate la o cană, fiind indicate 2-3 căni pe zi, sau sub formă de decoct, după fierbere timp de 5 minute.
Sirop de cătină preparat la rece
Cătina este una dintre cele mai bogate surse de polivitamine naturale, fiind recomandată în anemii. Siropul se prepară dintr-o parte fructe la trei părţi miere. Fructele se dau prin maşina de tocat şi se amestecă cu mierea. Se omogenizează, se păstrează la frigider, într-un recipient închis la culoare. Se administrează atât adulţilor, cât şi copiilor, câte 2-3 linguriţe de sirop pe zi, în cure de lungă durată.