VIDEO Cum îndepărtezi corect o căpușă, fără ajutorul medicului. Când ai motive să intri în panică

Ultima actualizare:

    Primul lucru pe care ar trebui să-l faci e să nu atingi căpușa cu mâna goalăfoto: Shutterstock
Primul lucru pe care ar trebui să-l faci e să nu atingi căpușa cu mâna goalăfoto: Shutterstock

Invazia de căpușe ne sperie în această perioadă dar, mai ales, mușcătura lor. Click! îți spune de ce nu trebuie să intri în panică atunci când găsești o căpușă pe corp, dar și cum îndepărtezi corect și sigur acest parazit. Totodată, în cele ce urmează vei afla și când e cazul să mergi la medicul specialist.

Spre deosebire de noi, alți europeni sunt instruiți să îndepărteze singuri insectele-parazit și să se prezinte la medic doar în cazuri execepționale. Iată ce trebuie să faci pentru a evita mușcăturile de căpușe! De asemenea, îți spunem mai jos cum îndepărtezi singur o căpușă și când e cazul să te prezinți la doctor.

Cum previi mușcăturile de căpușe

Când ieși în natură (parc, pădure, picnic oriunde la iarbă verde) e indicat să porți îmbrăcăminte deschisă la culoare, pentru a putea observa căpușele. Suplimentar, e bine să folosești creme sau spray-uri împotriva acestor dăunători, care se găsesc în comerț. Atenție, însă, la insecticidele agricole, care sunt substanțe ce nu se aplică pe piele.

La întoarcerea de la iarbă verde e foarte bine să faci duș și să inspectezi tot corpul, pentru depistarea prezenței căpușelor. De regulă, acești paraziți se fixează în spatele genunchilor, sub braț, între degetele mâinilor și picioarelor, în buric, după urechi, pe ceafă, pe gât și în părul de pe cap. Nu uita să verifici și copiii, hainele, bagajele, animalele de companie care te-au însoțit și chiar jantele autovehiculului, în rizurile cărora se pot găsi capușe.


    Nu atinge căpușa cu mâna goalăfoto: Shutterstock
Nu atinge căpușa cu mâna goalăfoto: Shutterstock

Cum extragi corect căpușa cu croșeta sau penseta

Ce faci dacă găsești o căpușă pe corp. Primul lucru pe care ar trebui să-l faci e să nu atingi căpușa cu mâna goală. Este o recomandare a specialiștilor Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, din Capitală. Fiindcă aveți, cu siguranță, prin casă o cremă grasă (de mâini sau de față), acoperiți întregul corp al căpușei cu un strat gros, pentru zece minute. În acest timp, parazitul care vă vrea sângele se va sufoca.


    Poți avea mereu cu tine croșeta sau penseta pentru îndepărtarea căpușelor
Poți avea mereu cu tine croșeta sau penseta pentru îndepărtarea căpușelor

Însă, cea mai bună metodă pentru a scăpa de căpușe necesită un dispozitiv pe cât de simplu, pe atât de ingenios. Seamănă cu niște furculițe și au precizia unei pensete și, vestea cea mai bună, se găsesc în comerț la prețuri accesibile. Aceste ustensile nu ar trebui să-ți lipsească din bagaj atunci când ieși în natură, la iarbă verde. Folosirea lor este simplă, după cum se poate vedea în filmulețul de mai jos. Am căutat pe Google aceste ustensile, care se numesc Twister croșetă pentru extras căpușe, și le-am găsit la prețul de 10 lei, 2 bucăți. Exista și o pensetă specială pentru extras căpușe, la aproximativ 15 lei, care se găsește atât în hypermarketuri, farmacii, magazine de bricolaj sau în magazinele online.

Penseta, o altă ustensilă utilă în cazul căpușelor. Cum o folosești

Medicii mai recomandă folosirea pensetei pentru îndepărtarea căpușelor. Dacă alegi această variantă, atunci iată care e procedura: fixează brațele pensetei de capul căpușei, cât mai aproape de piele, și trage încet și ferm! Nu răsuci și nu rupe căpușa, deoarece în acest fel capul și cleștii parazitului rămân fixați în piele. Nu strivi căpușa, pentru a evita împroșcarea cu conținutul acesteia în ochi, pe alte mucoase și pe piele, ceea ce ar crește riscul de infecție! După ce ai îndepărat căpușa, spală locul „atacat” cu apă și săpun, apoi aplică o soluție dezinfectantă (alcool medicinal sau betadină). Specialiștii recomandă să eviți tehnicile „băbești”, cum sunt aplicarea de acetonă, benzină ori ulei sau arderea căpușei cu bricheta.

Conform medicilor de la „Matei Balș”, mușcătura de căpușă e periculoasă doar dacă parazitul care s-a fixat pe corpul tău e infectat cu anumiți germeni periculoși. Evident, nu ai cum să știi acest lucru când depistezi intrusul pe corp, însă sunt câteva semne care îți spun că se impune un tratament profilactic. Prezentarea la medicul specialist în boli infecțioase e recomandată în momentul în care locul mușcăturii prezintă o roșeață și/sau o inflamare. Acest simptom poate să apară după câteva zile sau după câteva săptămâni. Medicul specialist în boli infecțioase va stabili tratamentul în acest caz.

Trebuie să înțelegi că mușcăturile celor mai multe căpușe din România nu prezintă nici un pericol real. Doar anumite specii de căpușe pot trasnmite boli grave (precum boala Lyme și febra butonoasă), iar experții susțin că doar 5% din paraziții de acest fel sunt purtători de germeni periculoși.

Citește și:

21 de sfaturi ca să ţii căpuşele şi ţânţarii departe

Atenție la țânțari și căpușe! Metode eficiente pentru a te feri de aceste insecte periculoase

Nicușor Dan, despre țânțari și căpușe. Când începe dezinsecția în București

Amalia Năstase, scandalizată de dezastrul din Parcul Herăstrău: «Bălării, șobolani, țânțari căpușe». Tudor Chirilă a luat și el atitudine

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net