Vitamina K şi rolul acesteia în organism

image

Benefică pentru sănătate, vitamina K ne ajută să ne prelungim durata de viaţă şi să ne simţim mai bine pe parcurs. Specialiştii susţin că aceasta e vitală pentru menţinerea unor vase sanguine sănătoase.

Experţii declară că vitamina susţine funcţionarea unei proteine importante în ţesutul vascular care blochează acumularea de calciu în pereţii arterelor. Fără vitamina K, această proteină nu e la fel de funcţională, lucru care poate facilita acumularea de calciu în pereţii arterelor. Când oamenii consumă alimente cu vitamina K1, bacteriile din intestinul gros o transformă în vitamina K2, formă care poate fi stocată. Această este absorbită în intestinul subţire şi depozitată în ţesutul gras şi în ficat. Vitamina K este necesară pentru producţia de protrombină, o proteină şi un factor important pentru coagularea sângelui şi pentru metabolismul osos. De aceea, cei care iau anticoagulante nu trebuie să ia suplimente cu vitamina K până nu primesc aprobare din partea medicului, conform catena.ro. 

Beneficii

Specialiştii susţin că există o legătură între nivelul scăzut de vitamina K şi dezvoltarea osteoporozei. În urmă mai multor studii, experţii au descoperit că această vitamina menţine oasele puternice, îmbunătăţeşte densitatea osoasă şi scade riscul de fracturi. 

Se pare că un nivel mai mare de vitamina K în sânge poate îmbunătăţi memoria episodică la adulţii în vârstă. În cadrul unui studiu, persoanele cu vârstă peste 70 de ani, cu cele mai ridicate niveluri sanguine de vitamina K1, au arătat rezultate bune privind memoria episodică verbală. 

Vitamina K previne acumularea mineralelor în artere, lucru care poate ajuta la menţinerea unei tensiuni arteriale mai mici. Datorită acestei acţiuni benefice, inima pompează liber sângele prin corp. Aportul adecvat de vitamina K reduce riscul de accident vascular cerebral.

Surse de vitamina K

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza şi mangoldul, conţin cantităţi mari de vitamina K1. De asemenea, se găseşte şi în uleiurile vegetale şi unele fructe. Printre sursele de menanochina (vitamina K2) se numără carnea roşie, lactatele, ouăle şi ”natto-ul” japonez, un produs obţinut din boabe de soia fermentate. Doza recomandată de vitamina K este influenţată de vârstă şi sexul persoanei. De exemplu, femeile care au depăşit vârstă de 19 ani ar trebui să consume 90 micrograme (mcg) pe zi, în timp ce bărbaţii ar trebui să ia 120 mcg zilnic.

Carenţe 

Deficitul de vitamina K se manifestă în primul rând prin hemoragie excesivă. Trebuie să reţineţi că sângerarea poate apărea chiar dacă nu v-aţi tăiat sau rănit. În plus, e evident că o persoană se confruntă cu o hemoragie dacă: dezvoltă vânătăi uşoare, mici cheaguri de sânge sub unghii sau sângerări la nivelul membranelor mucoase din interiorul corpului. De asemenea, dacă elimină materii fecale de culoare negru închis, însoţite parţial de sânge. 

Ion Hristescu png
cub larisa iordache png
cub andreea banica animat gif
horoscop ( FOTO pixabay )
7 front elvetianca pensiune jpg
andreea esca si alexia eram
6 baza 1 garsoniera jpg
BeFunky collage (22) jpg
gaz pixabay com jpg
livada de smochini este langa buzau jpg
image
image
image
image
foto 1   privire oras shutterstock 674347609 jpg
proteste   profimedia 0727331327 jpg
rapper rus   mrwalkie Instagram  jpg
7 front elvetianca pensiune jpg
6 baza 1 garsoniera jpg
rate banci jpg