Vitamina K şi rolul acesteia în organism

Ultima actualizare:

Benefică pentru sănătate, vitamina K ne ajută să ne prelungim durata de viaţă şi să ne simţim mai bine pe parcurs. Specialiştii susţin că aceasta e vitală pentru menţinerea unor vase sanguine sănătoase.

Experţii declară că vitamina susţine funcţionarea unei proteine importante în ţesutul vascular care blochează acumularea de calciu în pereţii arterelor. Fără vitamina K, această proteină nu e la fel de funcţională, lucru care poate facilita acumularea de calciu în pereţii arterelor. Când oamenii consumă alimente cu vitamina K1, bacteriile din intestinul gros o transformă în vitamina K2, formă care poate fi stocată. Această este absorbită în intestinul subţire şi depozitată în ţesutul gras şi în ficat. Vitamina K este necesară pentru producţia de protrombină, o proteină şi un factor important pentru coagularea sângelui şi pentru metabolismul osos. De aceea, cei care iau anticoagulante nu trebuie să ia suplimente cu vitamina K până nu primesc aprobare din partea medicului, conform catena.ro. 

Beneficii

Specialiştii susţin că există o legătură între nivelul scăzut de vitamina K şi dezvoltarea osteoporozei. În urmă mai multor studii, experţii au descoperit că această vitamina menţine oasele puternice, îmbunătăţeşte densitatea osoasă şi scade riscul de fracturi. 

Se pare că un nivel mai mare de vitamina K în sânge poate îmbunătăţi memoria episodică la adulţii în vârstă. În cadrul unui studiu, persoanele cu vârstă peste 70 de ani, cu cele mai ridicate niveluri sanguine de vitamina K1, au arătat rezultate bune privind memoria episodică verbală. 

Vitamina K previne acumularea mineralelor în artere, lucru care poate ajuta la menţinerea unei tensiuni arteriale mai mici. Datorită acestei acţiuni benefice, inima pompează liber sângele prin corp. Aportul adecvat de vitamina K reduce riscul de accident vascular cerebral.

Surse de vitamina K

Legumele cu frunze verzi, cum ar fi varza şi mangoldul, conţin cantităţi mari de vitamina K1. De asemenea, se găseşte şi în uleiurile vegetale şi unele fructe. Printre sursele de menanochina (vitamina K2) se numără carnea roşie, lactatele, ouăle şi ”natto-ul” japonez, un produs obţinut din boabe de soia fermentate. Doza recomandată de vitamina K este influenţată de vârstă şi sexul persoanei. De exemplu, femeile care au depăşit vârstă de 19 ani ar trebui să consume 90 micrograme (mcg) pe zi, în timp ce bărbaţii ar trebui să ia 120 mcg zilnic.

Carenţe 

Deficitul de vitamina K se manifestă în primul rând prin hemoragie excesivă. Trebuie să reţineţi că sângerarea poate apărea chiar dacă nu v-aţi tăiat sau rănit. În plus, e evident că o persoană se confruntă cu o hemoragie dacă: dezvoltă vânătăi uşoare, mici cheaguri de sânge sub unghii sau sângerări la nivelul membranelor mucoase din interiorul corpului. De asemenea, dacă elimină materii fecale de culoare negru închis, însoţite parţial de sânge. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Foto Getty Images jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
victor ponta daciana sarbu jpg
4   constructie casa santier curte casa Creșterea prețurilor imagine șantier Studio ae jpg
Colectie bancnote vechi png
+ credit ipotecar jpg
Cati angajati mai lucreaza de acasa odata cu finalul pandemiei Covid 19 jpeg
gigi becali facebook jpeg
Băile Herculane  Foto Herculane project (4) jpg
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net