"Vitamina Soarelui", un aliat în lupta cu depresia şi osteoporoza. De unde o luăm şi cum ne ajută

Ultima actualizare:

    Expunerea la soare ajută la fixarea calciului în oaseFoto: Shutterstock
Expunerea la soare ajută la fixarea calciului în oaseFoto: Shutterstock

Vitamina D, numită şi Vitamina Soarelui, joacă un rol decisiv în meţinerea sănătăţii noastre. Vara este sezonul optim când putem înlătura carenţele acestei vitamine. Sub influenţa razelor de soare, Vitamina D este produsă de piele şi contribuie la fixarea calciului în oase.

Efectele Vitaminei D asupra sănătăţii sunt multiple: combate durerile musculare şi articulare, înlătură  suferinţele osoase: rahitismul la copii şi osteoporoza la  vârstnici. Este remarcabilă puterea vitaminei D în lupta cu boala canceroasă. Lipsa Vitaminei D din  organism provoacă diabetul juvenil, scleroza  multiplă şi depresiile. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează că doza zilnică de vitamina D pentru copii este de 250 UI, iar la adulţi doza nu trebuie să depăşească 1000 UI.

O expunere de 15 minute la razele calde ale soarelui sunt suficiente pentru a lua 1000 UI care ajută la fixarea calciului în oase, la prevenirea depresiei, osteoporozei, rahitismului şi la stimularea secreţiei de serotonină. Totodată, serotonina, denumită şi “hormonul fericirii” ajută la menţinerea unei stări de bine şi combate stresul, susţin specialiştii europeni.

Din păcate, aportul de vitamina D din alimente este modest. Cele mai importante surse de Vitamina D sunt:  peştele gras (bibanul, heringul, tonul, codul), uleiul extras din ficatul de peşte, produsele lactate nedegresate (şvaiţerul, parmezanul, brânza tip Riccota şi Colby).

Doctorul Clifford Rosen, directorul Centrului pentru Cercetare Clinică şi Translaţională de la Institutul de Cercetări Maine din SUA, care a studiat îndeaproape Vitamina D, a declarat că este uluit de  faptul că prietenii săi consumă în exces Vitamina D, chiar şi 5000 de UI de Vitamina D pe zi, mult peste cantitatea de 4000 UI, care a fost stabilită ca fiind  limita maximă ce poate fi administrată în condiţii de siguranţă. “Probabil că 80%  dintre oamenii pe care-i cunosc iau Vitamina D. Când îi întreb de ce, îmi spun că e inofensivă, dar nu este neapărat adevărat”, afirmă el.  

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net