„Vitamina Soarelui”are un rol decisiv în menținerea sănătății

Ultima actualizare:

    ”Vitamina Soarelui” ne menține în formăSursa foto: Arhiva Click
”Vitamina Soarelui” ne menține în formăSursa foto: Arhiva Click

Vitamina D, cunoscută și sub numele de „ Vitamina Soarelui”, joacă un rol decisiv în meţinerea sănătăţii noastre, susțin cercetătorii. Vara este sezonul ideal când putem să înlăturăm carenţele acestei vitamine din organism. Sub influenţa razelor de soare, Vitamina D este produsă de piele şi contribuie la fixarea calciului în oase.

Efectele Vitaminei D asupra sănătății sunt multiple

Efectele Vitaminei D asupra sănătăţii sunt multiple: combate durerile musculare şi articulare, înlătură  suferinţele osoase: rahitismul la copii şi osteoporoza la  vârstnici. De asemenea, este remarcabilă  puterea Vitaminei D în lupta cu boala canceroasă. Lipsa Vitaminei D din  organism provoacă diabetul juvenil, scleroza  multiplă şi depresiile. În studiul :”Importanța Vitaminei D și doza recomandată”, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează că doza  zilnică de Vitamina D pentru copii este de 250 UI, iar la adulţi , doza nu trebuie să depăşească 1000 UI: “O expunere de 15 minute la razele calde ale soarelui sunt suficiente pentru a lua 1000 UI care ajută la fixarea calciului în oase, la prevenirea depresiei, osteoporozei, rahitismului şi la stimularea secreţiei de serotonină”.

Totodată, serotonina, denumită şi “hormonul fericirii” ajută la menţinerea unei stări de bine şi combate stresul, susţin specialiştii europeni.

Cele mai importante surse de Vitamina D

Din păcate, aportul de vitamina D din alimente  este modest. În hrana cotidiană, cele mai importante surse de Vitamina D sunt:  peştele gras (bibanul, heringul, tonul, codul), uleiul extras din ficatul de peşte, produsele lactate nedegresate (şvaiţerul, parmezanul, brânza tip Riccota şi Colby).

Vitamina D nu trebuie consumată în exces

Referindu-se la efectul Vitaminei D în organism, doctorul Clifford Rosen , directorul Centrului pentru Cercetare Clinică şi Translaţională de la Institutul de Cercetări Maine din SUA, care a studiat îndeaproape Vitamina D, a  declarat că este uluit de  faptul că prietenii săi consumă în exces Vitamina D, chiar şi 5000 de UI pe zi, mult peste cantitatea de 4000 UI, care a fost stabilită ca fiind  limita maximă ce poate fi administrată în condiţii de siguranţă. “Probabil că 80%  dintre oamenii pe care-i cunosc iau Vitamina D . Când îi întreb de ce, îmi spun că e inofensivă, dar nu este neapărat adevărat”. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net