Zgomote ale corpului care pot semnala boli ascunse

Ultima actualizare:

    Sunetele deranjante în urechi pot anunţa o anemie, o tumoră pe creier sau un anevrism
Sunetele deranjante în urechi pot anunţa o anemie, o tumoră pe creier sau un anevrism

Anumite afecţiuni îşi pot anunţa prezenţa nu prin simptomele clasice, ci printr-o serie de sunete neobişnuite, pe care corpul le emite pentru a te atenţiona. Află mai multe din numărul de iunie al revistei Click!Sănătate!

  • Ţiuit în urechi. Poate semăna cu un bâzâit supărător sau un fluierat repezit, care trece, de obicei, de la sine. Ţiuitul în urechi poate ascunde însă şi o anemie sau poate chiar să indice, în cazuri mai grave, o tumoră pe creier sau un anevrism. Poate fi, de asemenea, o reacţie adversă la tratamentul cu anumite medicamente, precum aspirina, unele tipuri de antibiotice, antiinflamatoare sau citostatice. Când ţiuitul este însoţit de greaţă sau vărsături, trebuie consultat de urgenţă medicul. Şi ceara acumulată în timp în urechi poate fi cauza acestui zgomot. Hipertiroidismul, diabetul sau boala Lyme sunt tulburări care pot provoca şi ele sunete deranjante în urechi. O altă cauză a ţiuitului o poate constitui şi hipertensiunea arterială, când vasele de sânge din această zonă sunt afectate. Otita sau alte infecţii şi alergii pot cauza la rândul lor sunete de intensitate moderată. 
  • Respiraţie şuierătoare. Declanşată de îngustarea sau obturarea parţială a căilor respiratorii, respiraţia şuierătoare poate fi cauzată de un alergen sau constituie un semn al astmului. Fumatul, bronşita, pneumonia, boala de reflux gastroesofagian sau chiar insuficienţa cardiacă se pot număra printre factorii care contribuie la o respiraţie zgomotoasă sau dispnee. Dacă simptomele persistă, mergi la un control. Dacă suspectezi că respiraţia este îngreunată de un alergen, încearcă să îndepărtezi posibila sursă care irită căile respiratorii. Şi respiraţia profundă, practicată câteva minute, este benefică uneori pentru diminuarea disconfortului respirator.
  • Articulaţii care trosnesc. Sunetul se datorează, de obicei, regenerării lichidului articular sau poate să apară când faci o mişcare bruscă. Când este însoţită de durere, trosnirea articulaţiilor ar trebui să te îngrijoreze. Dacă ai făcut multă activitate fizică în ultimul timp, acordă-ţi un timp de repaus şi observă dacă simptomele continuă. Şi vârsta poate fi un factor important. Odată cu trecerea timpului, cel mai adesea după 45 de ani, se poate instala artroza. Mergi la medic pentru un diagnostic exact.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
449016574 790492459883010 1579936202276165367 n jpg
image
image
image
image
image
image
Tabula Regia Tg  Mures jpg
image png
heavy rain 4864257 1280 jpg
ODAmaD00NDAmaGFzaD1jYTVhMGQyNDBkZDBjM2M3NzJhZmUyMDlmMmFlODMzZA== thumb jpg
Banner test iq
dn1 in perioada interbelica jpg
Printesa Anne sora Regelui Charles 2 jpg
clock 650753 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net