Ziua Internațională a Medicului. Ce mesaj a transmis ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea

spital medici jpeg
Copilul este susținut în viață de aparatefoto: captura Facebook

Începând cu anul 1984, pe 1 octombrie, se sărbătorește Ziua Internațională a Medicului. În România, medicina este una dintre cele mai căutate meserii, însă doar o mică parte dintre cei care visează să salveze vieţi în halat alb ajung.

Rapoartele Institutului Naţional de Statistică arătau că în 2017 în România erau aproximativ 60.000 de medici. Având în vedere numărul de locuitori, unui medici îi revin peste 300 de persoane, în ţara noastră.

Şi cu toate că salariile au fost mărite, acum un doctor cu experienţă câştigând între 8.000 şi 12.000 de lei net, potrivit economica.net, medicii aleg să plece în străinătate unde sunt condiţii mai bune de lucru şi bani mai mulţi.

Oficial în perioada 2010-2016 peste 16.000 de cadre medicale au cerut eliberarea certificatelor profesioanele de la Colegiul Medicilor din România, potrivit digi24.ro. Numai în 2017 peste 1.300 de medici români au ales să plece să muncească în spitalele din străinătate. Dintre aceştia cei mai mulţi au ales Franţa, Marea Britanie, Germania, Irlanda şi Belgia. Şi spitalele din Suedia, Emiratele Arabe, Austria, Italia şi Spania au fost în topul preferinţelor medicilor români în detrimentul celor de la noi din ţară.

Mesajul ministrului Pintea de ziua medicilor

Sorina Pintea, ministrul Sănăţii, a transmis că Guvernul României a înțeles nevoile sistemului sanitar și a profesioniștilor acestui domeniu și, în ultimii doi ani, a luat mai multe măsuri importante în cadrul Programului de Guvernare în care și-a asumat Sănătatea, ca domeniu prioritar.

„An de an, bugetul Sănătății a fost majorat și, după ce, anul trecut au  crescut salariile medicilor și asistenților medicali la nivelul anului 2022,  anul acesta Guvernul a alocat un buget istoric pentru investițiile în Sănătate, de peste 6 ori mai mare,  astfel încât să fie create condițiile necesare pentru a putea lucra în condiții profesioniste și oferi pacienților un act medical de calitate”, a transmis Sorina Pintea.

Citeşte şi:

La data de 15 mai este Ziua Veterinarului. Sunt aproape 10.000 în România

Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului. Ce drepturi au bolnavii în România

cub visarion alexa png
vremea octombrie toamna prognoza meteo pensionari parc jpeg
Timisoara Fashion Week (7) Adelina Pestritu jpg
weddingfeast 2841610 1920 jpg
reghecampf si anamaria prodan
Casele comoară sunt la mare căutare. Sursa foto: Playtech
Charles si regina Elisabeta a II-a
Kayley Stead a fost părăsită de logodnicul ei jpg
Rareş Bogdan .  FOTO Mediafax
intuneric
image
image
image
image
geoparcul arouca portugalia pietre care nasc sursa httparoucageopark (4) jpg
Camilla Parker Bowles Regele Charles si Regina Elisabeta  Foto Gettyimages (2) jpg
kate middleton 1 profimedia 0706166194 jpg
asteroid jpeg
21 Josephine cu Constantin Tanase IMG 6696 jpg jpeg
iphone sursa FOTO Pixabay