Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei. Cum se manifestă fiecare tip de hepatită
Hepatita virală este o problemă de sănătate la nivel mondial. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății, hepatitele B și C ucid anual 1,34 milioane de persoane, mai mult decât HIV/SIDA, tuberculoza sau malaria. Mai mult, Hepatitele B și C sunt responsabile pentru 2 din 3 decese cauzate de cancerul hepatic. Peste 290 de milioane de oameni trăiesc fără să știe cu hepatită virală. Pe 28 iulie este Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei.
Pentru a marca Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitelor, la nivel naţional sunt organizate o serie de activităţi de conştientizare. În unele oraşe se fac teste gratuite pentru depistarea hepatitei şi se organizează seminarii de informare cu privire la alimenaţia sănătoasă şi igienă.
Sloganul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hepatiteti din anul 2019 este „Să eliminăm hepatita!”. Campania de informare este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.
În România, Planul-cadru național pentru controlul hepatitelor virale urmărește crearea unui cadru de intervenție bazat pe dovezi pentru un răspuns cuprinzător și sistematic al sectorului de sănătate la hepatitele virale, luând în considerare contextul, nevoile și prioritățile naționale.
Hepatitele se pot clasifică în mai multe tipuri: A, B, C, D, E, F, G, hepatita autoimună, hepatita indusă de medicamente și hepatita cronică.
Cum se transmite hepatita
Cele mai frecvente căi de transmitere pentru virusurile hepatitelor B sau C sunt următoarele:
- Transfuziile de sânge și produse din sânge, fără testarea prealabila a sângelui utilizat
- Intervențiile medicale sau dentare, fără sterilizarea adecvată a echipamentului
- De la mamă la copil în timpul nașterii (frecvente în hepatita B, mai puțin frecvente în hepatita C)
- Tratament injectabil necorespunzător în unitățile de asistență medicală
- Schimbul de echipamente pentru injectarea/prizarea drogurilor
- Schimbul de aparate de ras, periuțe de dinți sau alte articole de uz casnic
- Tatuaj și piercing, dacă se face cu echipamente nesterilizate
În cazul hepatitei B, infecția se poate produce și prin sex neprotejat cu o persoană infectată.
Factorii de risc pentru toate tipurile de hepatită
Hepatita A se transmite prin ingestia de alimente sau apă contaminate sau prin contact direct cu persoana infectată. Se poate manifesta epidemic, pe fondul deficiențelor de igienă personală și a sanitației precare. La nivel mondial, se estimează un număr de 1,4 milioane de cazuri noi anual.
Hepatita B se transmite prin contact cu sângele sau alte fluide ale corpului unei persoane infectate. Se poate transmite în timpul nașterii de la mamă la copil, prin schimbul de lame de ras sau periuțe de dinți, prin sex neprotejat și prin schimbul de ace și seringi în cazul injectării de droguri.
Potrivit rapoartelor OMS, există aproximativ 2 miliarde de persoane infectate cu HVB, 240 milioane cu infecţie cronică iar 780.000 mor anual din cauza acestei patologii (130.000 prin hepatită acută şi 650.000 prin ciroză sau cancer hepatic).
Hepatita C se transmite prin contact sânge-la-sânge. Cele mai frecvente moduri de infecție includ practici nesigure de injectare, sterilizarea necorespunzătoare a echipamentelor medicale și prin sânge și produse din sânge netestate. Aceasta poate fi transmisă și prin intermediul unor practici sexuale,iar riscul crește prin prezența altor infecții cu transmitere sexuală.
Conform OMS, la nivel mondial există aproximativ 130-150 de milioane de persoane infectate cronic cu HVC, din care aproximativ 500.000 mor anual prin consecinţe ale acestei patologii.
Hepatita D se transmite prin contact cu sânge infectat. Virusul hepatitic D este un virus defectiv care necesită prezenţa HVB (hepatita virala B) pentru realizarea infecţiei şi asigurarea replicării. Astfel, poate fi găsit doar la persoanele infectate cu HVB, prin coinfecţie sau suprainfecţie.
Hepatita E. Ca și hepatita A, hepatita E se transmite prin consumul de alimente contaminate sau apă potabilă contaminată. Focarele apar în cazul în care există o lipsă de apă potabilă și canalizare. Transmisă preponderent pe cale digestivă (în special prin apă contaminată), are o răspândire universală, cu prevalenţe mai ridicate în Asia de Sud şi Est, unde se concentrează peste 60% din cazuri şi peste 65% din decesele imputabile HEV. În Egipt, 50% din populaţia cu vârsta de peste5 ani este pozitivă serologic pentru HVE.
Această hepatită este autolimitată de obicei, dar poate determina forme fulminante, soldate cu deces, în special la gravide. Conform OMS, în fiecare an apar 20 milioane de infecţii cu virusul hepatitic E, peste 3 milioane de cazuri de hepatită E şi 56600 de decese. Mortalitatea în populaţia generală variază între 0,5% şi 4%, dar poate ajunge la 20% în rândul gravidelor.
Hepatitele virale pot fi luate din spital
Calea de transmitere nosocomială a înregistrat frecvența cea mai ridicată pentru ambele tipuri de hepatită acută (B și C), urmată de cea non-ocupațională, transmite .
În ceea ce privește posibila transmitere nosocomială la cazurile de hepatită virală acută B,intervențiile chirurgicale au fost menționate cu frecvența cea mai ridicată (7,6% din totalul cazurilor de HVB acută), urmate de tratamentul injectabil în spital (6,8%). Este primul an în care manevrele stomatologice au fost surclasate de alte tipuri de intervenții sau manopere realizate în unități sanitare.
În ceea ce privește posibila transmitere nosocomială la cazurile de hepatită virală acută C, manevrele stomatologice au fost menționate cu frecvența cea mai ridicată (8,3% din totalul cazurilor de HVC acută). Pe locul 2 în rândul posibililor factori de risc s-a situat dializa (15,5%).
Simptomele diferă de la un tip de hepatită la altul. Din păcate, unii pacienţi cu forme grave ale acestei boli ajung prea târziu la medic pentru că nu prezintă iniţial niciun fel de simptom. În alte cazuri culoarea galbenă a pielii, lipsa apetitului şi oboseala cronică îi trimite pe oameni la medic unde este depistată una dintre formele de hepatită.
Cum se manifestă hepatita A
Multe persoane infectate sunt asimptomatice sau au simptome ușoare, greu de sesizat. Primele semne apar de obicei în săptămânile 2-6 după infecție și de regulă dispar de la sine, în timp.
Pecienții infectați pot prezenta greață, vărsături, diaree (mai ales copiii), febră ușoară, pierderea poftei de mâncare, erupții cutanate, oboseală, icter, cu colorarea în roșu a urinei și durere în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste. În aceste condiții este important să vă adresați medicului.
Dacă vărsăturile sunt severe, poate apărea deshidratarea. Aceasta se manifestă: astenie fizică, confuzie, incapacitate de concentrare, puls rapid, dureri de cap, iritabilitate, scăderea cantității de urină.
Medicii spun că o persoană nu poate contracta hepatita A doar prin simplul fapt că sta lângă o persoana infectată, la serviciu sau la școală.
Cum se manifestă hepatita B
Majoritatea persoanelor infectate cu hepatita B nu simt vreun simptom, aceștia transmițând boala fară să știe că suferă de aceasta. Mulți pacienți pot descoperi existența bolii atunci când este prea târziu, aceasta provocând deja suficiente stricăciuni ficatului încât să declanșeze boli grave și potențial fatale precum ciroza și cancerul la ficat.
Dacă o persoană crede că a fost expusă virusului hepatic B, aceasta trebuie să se prezinte imediat la medic. Dacă pacientul primește o injecție cu imunoglobulină la maxim 12 ore de la contractarea virusului, exista mari șanse că anticorpii injectați să protejeze organismul de hepatita B.
Cum se manifestă Hepatita C
Și infecția cu hepatita C este asimptomatică, astfel că puțini oameni sunt diagnosticați în timpul fazei acute. Hepatita C poate fi depistată de medici hepatologi, gastroenterologi specializați și în afecțiuni hepatice sau de specialiștii în boli infecțioase. Persoanele suspecte de hepatita C pot face o serie de analize pentru depistarea și confirmarea acesteia.
Cum se manifestă Hepatita D
Hepatita D este o boală rară dar foarte periculoasă. Virusul hepatic D provoacă o infecție numai când hepatita B este prezentă și pe care o poate complica, făcând-o mai severă.
Unele dintre cele mai frecvente semne ale acestui tip de hepatită sunt oboseală, greață, durere abdominală, dureri articulare, prurit, icter. Unii pacienți își pot pierde apetitul, au închisă la culoare sau scaune de culoare deschisă.
Cum se manifestă Hepatita E
Virusul hepatitei E se transmite pe cale fecal-orală, prin apa contaminată, ingerarea unor produse animale insuficient preparate termic sau consumul de crustacee. Pacientul infectat poate transmite boala. Perioada de incubatie este de 15-60 zile de la expunere.
Copiii infectați sunt, în general, asimptomatici sau prezintă puține simptome și în multe cazuri, boala se poate vindeca spontan, fără a fi diagnosticată. La adulți, semnele bolii sunt de obicei icter, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale, greață, vărsături, dureri articulare și febră.
Femeile însărcinate care iau virusul riscă să facă o formă severă a bolii în al treilea trimestru de sarcină. În aceste cazuri, se inregistrează o mortalitate de 10-30%.
Cum se manifestă Hepatita F
Acest tip de hepatită nu a fost încă identificat în mod corespunzator și este încă în cercetări.
Cum se manifestă Hepatita G
O altă formă de hepatită a început să facă victime. Este vorba despre hepatita virală G. Aceasta a fost descoperită pentru prima dat în 1995 împreună cu tipurile F, H, I şi TTV. Este vorba de fapt despre o maladie infecţioasă acută sau cronică ce aparţine grupului infecţiilor sanguine şi antroponozelor ce aparţine familiei flaviviridae. Practic avem de a face cu o intoxicaţie generală moderată, dereglări ale sistemului digestiv, mai ales ale funcţiilor ficatului şi poate afecta şi alte organe. Adesea este însoţită de icter., conform adevarul.ro
Cum se manifestă Hepatita autoimună
Este o boala genetică în care organismul produce anticorpi împotriva celulelor sale hepatice proprii care duc la distrugerea progresivă a acestora, conform doc.ro. Sunt rapoarte care arată că pacienții diagnosticați cu hepatită autoimună, care nu sunt tratați în mod corespunzător pot supraviețui în medie 10 ani.
Cum se manifestă Hepatita medicamentoasă
Hepatita indusă de medicamente este cauzată de consumul excesiv sau inadecvat de medicamente. Ficatul nu poate metaboliza medicamentele și toxinele generate de acestea și declanșează simptomele tipice de hepatită. Tratamentul constă în oprirea tratamentului respectiv sau inlocuirea acestuia cu unul mai puțin nociv pentru ficat.
Unele persoane pot suferi de hepatita cronică, care poate duce la ciroză, distrugerea celulelor hepatice și necesită transplantul hepatic. Poate fi o cauză a dezvoltării cancerului de ficat, care necesită radioterapie și chimioterapie. Printre simptome se numără ficat gras sau pacienţii sunt supraponderali, porezintă sindrom de epuizare sau "oboseală cronică", pierderea poftei de mâncare, greață și vărsături, umflarea abdomenului, urina închisă la culoare, piele și ochi galbene.
Cum se previne hepatita
Sunt disponibile vaccinuri eficiente pentru prevenirea hepatitelor virale A, B şi E, iar multe ţări implementează programe de vaccinare a copiilor împotriva HVB. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, costul unei doze de vaccin este de 20 de cenți (USD), cu toate acestea, încă nu este folosit în 48% din țările lumii. Studii relevante arată că eliminarea hepaitelor B și C ca amenințări la adresa sănătății publice, până în anul 2030 ar preveni aproximativ 36 de milioane de infecții și ar salva 10 milioane de vieți.
Din cele 325 de milioane de oameni din întreaga lume care sunt purtători ai hepatitei B sau C, trăiesc fără să știe că sunt purtători ai virusului.
În 2018, în România, în sistemul național de supraveghere au intrat 241 de cazuri de hepatite virale tip B și C, cu 3 mai multe față de anul precedent. Conform rapoartelor medicale, hepatita virală acută tip B este mai frecvent raportată pentru grupa de vârstă 35-44 de ani la bărbați, respectiv 45-54 ani la femei.