Scurtu: “Rapid s-a înfiinţat de fapt în 1911”

Ultima actualizare:

Şi asta pentru că apartamentul său de bloc ascunde o adevărată comoară pentru fotbalul românesc: Muzeul Rapidului. Într-o singură cameră, este îngrămădită parcă întreaga istorie a grupării alb-vişinii : cupe, medalii, trenuleţe, plachete, fulare, tricouri, mii de fotografii şi postere, decupături din ziare îngălbenite de vreme şi chiar machete la scară ale stadionului Giuleşti şi a vechiului pod Grant. Laolaltă, îi găseşti aici pe Baratki, Valentin Stănescu, Nichi Dumitriu, Nae Manea, Goanţă, Pancu, « Nico », sau Iencsi. Acest muzeu inedit, inaugurat acum şase ani, a însemnat pentru Gheorghe Scurtu zeci de ani de muncă şi ceva mai mult de 10.000 de euro investiţi.

De profesie inginer petrolist, Scurtu s-a născut la Galaţi la 14 iunie 1933 şi a devenit rapidist în 1947, printr-o întâmplare. ”Echipa cu care simpatizam, Carmen, a fost desfiinţată de comunişti, aşa că a trebuit să mă orientez. Preferaţii mei, Valentin Stănescu şi Bazil Marian au ales însă pentru mine, transferându-se la Rapid”, ne-a mărturisit cel care a început să rescrie istoria grupării din Grant. ”Pe lângă amănuntele legate de Rapid, cartea conţine totodată şi viaţa mea”, susţine Scurtu.

”Rapid nu a fost înfiinţată de fapt în 1923, ci mult mai devreme, în 1911. Atunci, a fost întemeiată Asociaţia Federaţiilor de Educaţie Fizică, avându-l ca preşedinte de onoare pe Carol I şi ca preşedinte executiv pe Carol al II-lea. S-a creat şi un campionat de fotbal, în care s-a înscris şi echipa muncitorilor de la CFR, Victoria. S-au desfiinţat însă curând, pentru că nu i-a mai păsat nimănui de fotbal. Apoi, la 1 mai 1922 a fost înscrisă în campionatul municipal echipa atelierelor Griviţa, Locomotiva, care juca în cămăşi vişinii. Un an mai târziu, maistrul Grigoriu, un fel de Copos al vremii, cu relaţii, a înscris o nouă echipă la Federaţie: CFR Bucureşti. Pentru că Locomotiva evolua deja în vişiniu, au fost nevoiţi să adopte culoarea violet, folosită timp de 12 ani”, a povestit inginerul, care ştie şi cum s-a ajuns la denumirea actuală: ”În 1935, a fost instalat preşedinte un anume Costică Bauer, un evreu fugit în România de frica nemţilor. Prin relaţiile sale, a adus la Bucureşti echipamentul vişiniu pe care cei de la Rapid Viena nu mai aveau voie să-l folosească, deoarece hitleriştii le impuseseră să adopte culoarea verde. De-aia ne numim şi noi Rapid”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net