Secretul recordurilor olimpice şi mondiale: cum reuşesc sportivii de top să fie atât de buni?
Obtinerea recordurilor sportive, atat la nivel mondial sau al Jocurilor Olimpice, cat si la nivel personal, pentru cei care nu fac sport de performanta, este un obiectiv important. Pregatirea fizica, inima si muschii sunt elemente importante, dar esential este... creierul.
Neurologul englez, Roger Bannister, cel care pentru prima data in lume a alergat distanta de o mila in mai putin de 4 minute, in 1954, sustine ca pentru stabilirea recordurilor sportive cel mai important organ este creierul. Noi studii ii dau dreptate.
Kevin Thomson, medic sportiv de la Northumbrian University din Marea Britanie a efectuat un studiu interesant in urma caruia a dedus ca un factor determinant in realizarea recordurilor este competitia. Creierul se activeaza si ajuta in orbinerea de rezultate care fara aceasta competitie ar fi imposibil de obtinut.
Ce a facut Thomson? A convins un numar de ciclisti sa pedaleze pe biciclete gen cyclette cu un ecran in fata pe care urmareau 2 figuri (doi avatari): una reprezentand cel mai bun record pe care l-au realizat si cealalalta figura cursa pe care o efectuau la momentul respectiv. Obiectivul era de a ramane pe cat posibil la nivelul recordului personal.
Thomson a manipulat avatarul cu recordul, crescand viteza cu 1% - si a constatat ca ciclistii reuseau sa egaleze noul record.
Ce ii limita deci pe sportivi sa ajunga la acest record fara sa fie „pacaliti"? Jo Corbett, de la Universitatea Portsmouth din Marea Britanie a facut o ipoteza interesanta: creierul tine deoparte o rezerva de energie care sa il ajute pe sportiv in caz de dificultate. In cazul unei competitii insa, creierul pune la dispozitie aceasta energie si sportivii sunt capabili sa stabileasca recorduri pe care altfel nu le-ar realiza.
Competitia face deci minuni! Impinge creierul sa elibereze energie de rezerva care de multe ori este folosita pentru a stabili un record greu de atins.
Cătălina
Oana Curceanu este prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Instituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro.