Şomerii şi bugetarii, cei mai „bolnăvicioşi” sălăjeni. Vezi unde se dau cele mai multe concedii medicale

Ultima actualizare:

Potrivit datelor primite de la Claudiu Bârsan, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, 1.555 de şomeri din Sălaj s-au îmbolnăvit, subit, anul trecut, de regulă în prima parte a perioadei de şomaj, şi au intrat în concedii medicale. Situaţia are la bază o lacună legislativă, pe care se pare că nicio guvernare nu vrea să o elimine.

Bani de la contribuabili

Astfel, şomerii care intră în concediu medical nu sunt plătiţi cu indemnizaţia de şomaj, ci cu o sumă care poate merge, în funcţie de gravitatea „bolii” trecută în certificatul medical, până la 100 la sută din media veniturilor din ultimele şase luni. După cum admit chiar reprezentanţii AJOFM, primii tentaţi să profite de această lacună sunt şomerii care au avut salarii mari şi care se „îmbolnăvesc“ brusc imediat după intrarea în şomaj, când media veniturilor pe ultimele şase luni îi avantajează. „Noi nu putem decât să le atragem atenţia că este imoral. Sunt bani ai statului, în fapt ai contribuabililor, care se scurg din cauza acestei lacune legislative şi care scad bugetul pentru subvenţionarea înfiinţării de locuri de muncă – cum este în cazul bugetului de asigurări de şomaj – sau le reduc drastic pe cele pentru medicamente sau alte servicii medicale – cum se întâmplă în cazul bugetului de asigurări de sănătate“, a explicat Romeo Sârca, directorul AJOFM Sălaj, pentru „Adevărul de Seară“ Zalău. Conform legislaţiei în vigoare, primele cinci zile din concediul medical sunt plătite de angajator – AJOFM în cazul şomerilor –, iar restul sunt plătite de Fondul de Asigurări de Sănătate.

Sârca spune că mingea pentru rezolvarea problemei este în terenul medicilor şi a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. „Nicio persoană nu poate să obţină un certificat medical dacă un medic nu-şi pune acolo semnătura“, spune Sârca. De cealaltă parte, Claudiu Bârsan, preşedintele CJAS, spune că se fac controale la medicii de familie, dar numai în ceea ce priveşte legalitatea documentelor, vestita „poliţie a concediilor medicale“, care a verificat anul trecut dacă pacientul ce figura bolnav în hârtii era acasă suferind, fiind desfiinţată între timp.

Angajaţii Spitalului Judeţean, cei mai bolnavi bugetari

După şomeri, cei mai bolnăvicioşi sălăjeni sunt angajaţii de la stat. Instituţia publică înregistrată cu cele mai multe concedii medicale acordate angajaţilor este tocmai cea plătită să vegheze la sănătatea noastră: Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, ai cărui angajaţi au cumulat, anul trecut, 801 concedii medicale. Bolnăvicioşi par să fie şi angajaţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Sălaj, care au adunat anul trecut 244 de concedii, dar şi angajaţii din societăţile din subordinea Primăriei Zalău – Transurbis (cu 176 de concedii) şi Citadin (care din iulie, de când s-a înfiinţat, şi până în decembrie, a adunat aproape o sută de concedii medicale).

Singura societate privată din acest top este Tenaris, care a avut 623 de cazuri de concedii de boală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net