Sondaj. Favoriții românilor la prezidențialele 2024. Surpriza este Elena Lasconi

Ultima actualizare:

79% dintre români își doresc un președinte femeie, potrivit celui mai recent sondaj INSCOP. Pe primul loc în în intenţiile de vot ale românilor pentru alegerile prezidenţiale se menține Mircea Geoană din postura de candidat independent. Este urmat de Marcel Ciolacu, președintele PSD. Diana Șoșoacă înregistrează o scădere, iar din spate vine Elena Lasconi, care ar obține dublu față de Cătălin Drulă, președintele USR.

Datele de identificare a alegătorilor sunt centralizate de Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot  jpeg

Sondajul, realizat înaintea scandalului Lasconi-USR

Sondajul este realizat de INSCOP, la comanda News.ro înaintea deciziei PNL de a merge singur în alegerile de anul viitor şi înaintea scandalului Lasconi-USR.

În actualul sondaj, Elena Lasconi este creditată cu aproape 10% din intenţiile de vot ale celor care declară că merg la vot, dublu faţă de actualul lider USR Cătălin Drulă, care în precedentul sondaj avea un scor de 5,4%. Acelaşi sondaj mai arată că o treime dintre votanţii PSD ar vota cu Mircea Geoană, iar o treime dintre cei ai PNL ar vota pentru Ciolacu, în timp ce 24,1% l-ar alege pe Mircea Geoană, iar 17,9% pe Elena Lasconi.

În lipsa unui candidat propriu, doar o treime dintre votanţii PNL ar opta pentru candidatul comun provenit din PSD. De asemenea, Elena Lasconi ar obţine un scor mult mai mare decât Cătălin Drulă, însă ar atrage doar o treime din voturile alegătorilor USR. Mircea Geoană se clasează pe primul loc colectând foarte multe voturi din categorii diverse: votanţii PSD, votanţii PNL, votanţii USR, votanţii nehotărâţi şi cei care nu se prezintă la alegerile parlamentare, dar ar participa la cele prezidenţiale”, a rezumat directorul INSCOP Research Remus Ştefureac.

Intenţia de vot la alegerile prezidenţiale

Raportat la cei care şi-au exprimat preferinţa pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (84,7% din total eşantion), 27,7% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană (independent), 21,8% pentru Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL) şi 18,9% pentru George Simion (AUR). Pentru Elena Lasconi (USR) ar opta 12,1% dintre alegători, iar pentru Diana Şoşoacă (SOS România) 10,5%. Dacian Cioloş (REPER) ar fi ales de 4,3% dinte votanţi, iar Kelemen Hunor (UDMR) de 3,1%. 1,6% spun că ar vota alt candidat.

Votanţii PSD

52% dintre alegătorii PSD l-ar vota pe Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL) pentru funcţia de preşedinte al României, în timp ce o treime (33,5%) ar opta pentru Mircea Geoană (independent). George Simion (AUR) ar fi votat de doar 5,6% dintre alegătorii PSD. Restul potenţialilor candidaţi enumeraţi ar obţine fiecare mai puţin de 2% din voturile electoratului social-democrat.  

Votanţii PNL

34,8% dintre votanţii PNL l-ar alege pe Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL), 24,1% pe Mircea Geoană (independent), iar 17,9% pe Elena Lasconi (USR). Sub 5% dintre votanţii PNL ar opta pentru George Simion (AUR), Diana Şoşoacă (SOS România), Dacian Cioloş (REPER) sau Kelemen Hunor (UDMR).

Votanţii AUR

67,2% dintre alegătorii AUR ar vota cu George Simion pentru funcţia de preşedinte al României, 13,9% cu Diana Şoşoacă (SOS), iar 9% cu Mircea Geoană (independent). Sub 5% dintre votanţii AUR ar opta pentru Marcel Ciolacu (susţinut de PSD şi PNL), Elena Lasconi (USR), Dacian Cioloş (REPER) sau Kelemen Hunor (UDMR).

Votanţii USR

În ceea ce priveşte votanţii USR, 32,9% ar prefera-o pe Elena Lasconi, 24,7% pe Dacian Cioloş (REPER), iar 22,4% pe Mircea Geoană (independent). Restul potenţialilor candidaţi enumeraţi ar obţine fiecare mai puţin de 5% din voturile electoratului USR.

Profilul prezidenţiabilului

Întrebaţi ce părere au despre posibilitatea ca o femeie să devină preşedintele României, 79% dintre români apreciază că este o idee bună și ar vota în acest sens, în timp ce 17,5% consideră că este o idee proastă şi nu ar vota în acest sens. Ponderea non-răspunsurilor este 3,5% la această întrebare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
Mici pe gratar FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net