Spaniolii râvnesc la locurile de muncă ale căpşunarilor români
Conform ziarului ”El Pais”, la doar câteva săptămâni distanţă de la începerea campaniei de colectare a căpşunilor din provincia Huelva, asociaţiile susţin că străinii sunt defavorizaţi. Ele cer birourilor de muncă să solicite angajatorilor selecţionarea şi a ”muncitorilor străini care au acte”. Autorităţile afirmă că nu-i pot obliga pe patroni pe cine să ia la muncă.
În urmă cu aproape şase luni, guvernul autonom din Andalucia a demarat o campanie prin care cerea patronilor să ”acorde prioritate forţei de muncă locale”. Asociaţiile de străini susţin că angajatorii au înţeles greşit mesajul transmis, destul de ambiguu, de autorităţi.
Din partea administraţiei autonome se specifică faptul că anunţul se referea la toţi rezidenţii cu acte în regulă din Andalucia, fie că sunt spanioli sau străini. Mai mult, susţine că lucrurile stau tocmai invers şi că cei nemulţumiţi sunt cetăţenii spanioli.
”Unii reclamă faptul că pe câmp sunt prea mulţi străini, în condiţiile actualei situaţii tragice a şomajului”, au declarat persoane din administraţie, pentru ”El Pais”. Românii se simt daţi la o parte, angajatorii susţin contrariul
Cei mai afectaţi căpşunari străini sunt cei din Ecuador, Columbia, Bolivia, Coasta de Fildeş sau Mali. Chiar dacă aparţin unor state membre ale Uniunii Europene, cetăţenii din România şi Polonia susţin că nu le este uşor să-şi găsească de muncă pe câmpurile din Huelva. ”În ultimul timp, nu ne mai selecţionează”, a declarat Mirela R.C., o româncă, în vârstă de 36 de ani. În schimb, Alberto Garrocho, preşedintele asociaţiei ”Freshuelva”, din care fac parte 80% din angajatorii din zonă, susţine că lucrurile ”stau tocmai invers”. ”Majoritatea persoanelor care muncesc în aceste zile sunt femei de origine română şi marocană”, a afirmat acesta.
Vezi pe adevarul.es de câte persoane este nevoie anul acesta la culesul căpşunilor din Huelva