Stadioanele ciudate ale lumii

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Soccer City, Noul Wembley, Camp Nou sau Allianz Arena sunt pe cât de spectaculoase pe atât de tradiţionale în comparaţie cu micile bijuterii nonconformiste pe care se joacă fotbal. Emblema urbanului păleşte în faţa naturalului şi simplităţii.

1.000 de locuri pe laptop (Qatar). Programat pentru inaugurare în 2010, în vederea Cupei Asiei de anul viitor din Qatar, The Wall Stadium va avea primul teren de fotbal construit sub pământ.

Poreclită „laptopul", arena de 11.000 de locuri nu va fi prevăzută cu reflectoare obişnuite, luminile urmând să fie încastrate în structură.

Acoperiş vegetal (Anglia). Princes Park din oraşul Dartford, comitatul Kent, este primul stadion ecologic din Marea Britanie.

Gazdă a FC Dartford, o echipă din ligile inferioare engleze, arena dată în folosinţă în 2006 a fost gândită să aibă un impact cât mai mic asupra mediului.

Gazonul, pentru întreţinerea căruia e nevoie de 20.000 de litri pe zi, e udat cu apa de ploaie adunată în două lacuri artificiale.

Stadionul are acoperiş vegetal, iar eficienţa energetică este asigurată de panourile solare şi izolarea termică.

Insulele Feroe- Fotbal pe plajă

Chiar dacă prima ligă feroeză de fotbal e în subsolul clasamentului UEFA, terenurile pe care se joacă meciurile s-ar bate pentru primele locuri într-un top al celor mai pitoreşti stadioane.

Cu o capacitate de 3.000 de locuri la o populaţie de 1.600 de oameni, cât are localitatea Vagur, stadionul Vesturi á Eiðinum găzduieşte partidele nou-înfiinţatei FC Suðuroy.

Singapore- Bijuteria plutitoare

Platforma de oţel, lungă de 120 de metri şi lată de 83, este alcătuită din 15 pontoane asamblate ca un puzzle şi sprijinite pe piloni, iar tribunele au o capacitate de 30.000 de locuri.

Ceremonia de deschidere a primei ediţii a Jocurilor Olimpice de Tineret a avut loc săptămâna trecută pe acest stadion, care o va găzdui şi pe cea de închidere, pe 26 august.

Ucraina- Deal-arena

Cu acest teren desenat pe coasta unui deal, ucrainenii au rezolvat ieftin şi eficient problema drenării suprafeţei de joc, apa scurgându-se pe versant în loc să băltească.

Cu toate astea, controlul balonului e probabil îngreunat de terenul vălurit, de pâlcurile de copaci şi de forţa gravitaţională.

Japonia- Cartier cu tribune

În 1988, când echipa de baseball Nankai Hawks şi-a schimbat proprietarul şi oraşul de reşedinţă, Osaka Stadium a rămas ca o casă fără locatari.

Dezvoltatorii imobiliari au considerat aşadar că terenul abandonat e tocmai potrivit pentru amplasarea unor case-model pentru proiectele lor rezidenţiale.

Stadionul a fost în fine demolat zece ani mai târziu, pe locul lui apărând între timp o clădire de 30 de etaje şi un centru comercial, deasupra căruia se întinde o grădină publică.

Portugalia- Stadionul din mină

Construit cu ocazia lui Euro 2004, Estadio Municipal din Braga este nu doar o arenă sportivă, ci şi o operă de artă, designul aducându-le creatorilor lui unul din Premiile Internaţionale de Arhitectură în 2006.

A fost amplasat într-o fostă mină de granit din muntele care domină oraşul şi are doar două tribune, aşezate de-a lungul gazonului şi conectate între ele prin cabluri de oţel.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
bucuresti storia jpg
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net