Staționarea cu motorul pornit va fi interzisă prin lege

Codul rutier va fi modificat astfel încât va fi interzisă staționarea autovehiculului cu motorul pornit. Proiectul va fi inițiat în urma unei campanii derulate în Capitală – „Aer curat la școlile din București”. Inițiativa „Oprește motorul!” aparține asociațiilor Ecopolis și Părinți de Cireșari și are ca scop îmbunătățirea calității aerului în Capitală, unul dintre cele mai poluate orașe din România.

image

Șoferi mai responsabili

„Campania «Oprește Motorul!» reprezintă un pas concret către responsabilizare civică și conștientizarea impactului pe care fiecare dintre noi îl are asupra mediului. Îmi doresc ca acest proiect să modeleze comportamentul șoferilor pe termen lung dar să fie și un exemplu pentru autorități. Iată cum campanii simple și orientate spre comunitate pot conduce la schimbări pozitive în comportamentul social și pot avea un impact pozitiv asupra sănătății publice”, declară Elena Lucaci, președintele Asociației Părinți de Cireșari.

Proiectul vine după ce în primăvara lui 2023 Ecopolis a montat, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, senzori de monitorizare a calității aerului în 44 de puncte din București, dintre care 23 sunt la școlile vizate prin proiect.

„O inițiativă civică, plecată dintr-o problemă punctuală și reală va deveni normă pentru București. Proiectul a făcut chiar mai mult de atât, a reușit să sensibilizeze sute de copii, părinți și profesori cu privire la problema mai generală privind poluarea din oraș și sursele ei, precum și soluțiile la îndemâna cetățenilor pentru a contribui la o mai bună calitate a aerului.

Acest tip de colaborare între societatea civilă și autoritățile publice pentru promovarea unei politici necesare, care de altfel este regulă generală în multe state din lume, este un exemplu de «Așa da», pe care sperăm că îl vom putea replica și pe viitor”, arată Oana Neneciu, director executiv Ecopolis.

Peste 700 de elevi din 23 de instituții de învățământ din București au beneficiat în această toamnă de activități în cadrul proiectului Aer curat la școlile din București, iar copiii au devenit ambasadori ai campaniei „Oprește motorul!”.

Proiectul a fost derulat de asociațiile Ecopolis și Părinți de Cireșari, cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București.

Cele mai poluate orașe din România

Potrivit unui raport publicat pe platforma IQAir, în 2022, cele mai poluate orașe și localități din România sunt Sântana de Mureș, Ojdula (Covasna) și municipiul Cluj-Napoca. Iată cele 20 cele mai poluate orașe și localități din România în 2022 (PM 2,5 concentrație μg/m³)

1. Sântana de Mureș – 29,7 (locul 31 în Europa)

2. Ojdula, Covasna – 28,1

3. Cluj Napoca – 20,4

4. Popricari – 23,2

5. Târgu Mureș – 22,9

6. Modelu

7. Popești Leordeni

8. București

9. Mogoșoaia

10. Otopeni

11. Craiova

12. Rădăuți

13. Miercurea-Ciuc

14. Iași

15. Măgurele

16. Brașov

17.Slatina

18. Timișoara

19. Căciulați

20. Holboca

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net