Te învăţăm cum să citeşti corect etichetele alimentelor

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Dacă ţii la sănătatea ta, atunci trebuie să ştii că e foarte importantă descifrarea etichetei alimentelor pe care le consumi. Află ce trebuie să urmăreşti pe etichetă şi, în funcţie de aceasta, ce tip de produse este bine să eviţi. Profesor dr. Gheorghe Mencinicopschi ne dă câteva sfaturi despre cum să alegem cele mai bune alimente.

Citeşte şi:

Fără alimente «minune» pe rafturile magazinelor

Uite care sunt cele mai simple soluţii de curăţat

Pâinea şi uleiul se scumpesc cu 15% din februarie

Pentru a face alegeri optime în materie de alimentaţie, e necesar să cunoşti semnificaţiile tuturor informaţiilor care apar pe etichetele produselor pe care le cumperi. Nu trebuie să fii atent numai la termenul de expirare şi la E-uri, ci şi la tipul şi cantitatea de grăsimi conţinute, precum şi la existenţa unor ingrediente cu potenţial alergen.

Evită aditivii cu denumiri alambicate!

Atât ingredientele conţinute, cât şi aditivii ­trebuie să fie menţionaţi pe etichetă în ordinea descrescătoare a can­ti­tăţii lor. Aditivii pot fi scrişi fie sub forma codului alfanumeric european (ca E-uri), fie ca denumire chimică. Nu uita că nu toţi aditivii sunt nocivi!

Astfel, există coloranţi naturali, precum cei obţinuţi din sfeclă roşie, dar şi aditivi cu acţiune inofensivă.

Ghidează-te după valorile nutriţionale!

Tipul de grăsimi, numărul caloriilor, valoarea colesterolului, cantitatea de sodiu, fibre, zaharuri, proteine, vitamine sau de minerale sunt alte elemente pe care trebuie să le urmăreşti pe etichetă, mai ales dacă ai probleme precum colesterol mărit, diabet sau hipertensiune.

În general, este specificat conţinutul de nutrienţi raportat la 100 g de produs sau la porţie. Pentru anumite produse, sunt importante menţiuni precum procentul de grăsime.

Atenţie la posibilii alergeni!

Dacă ai intoleranţă la gluten sau la lactoză, urmăreşte menţiunile în acest sens de pe produs, precum şi pe cele legate de alte substanţe alergene, cum sunt soia, grâul, nucile sau susanul.

De asemenea, urmăreşte dacă pe etichetă sunt trecute condiţiile de păstrare, de fabricaţie şi de tratare chimică.

Valabilitatea, în termen

Este esenţială citirea datei la care expiră produsul alimentar. Refuză să cumperi alimentele care nu au înscris termenul de expirare şi pe cele depozitate în condiţii inadecvate, care grăbesc procesul de alterare.

Este bine să fii atent şi la unele indicii care arată că produsul alimentar poate fi alterat. Astfel, de exemplu, la unele iaurturi, folia protectoare poate fi dezlipită sau umflată.

Iată care sunt cele mai periculoase ingrediente:

Caragenan

Caragenanul, sau E-407, conţine factori co-cancerigeni. Adică, descompus în colon, se poate transforma în alte substanţe care pot duce la cancer de colon.

simeon stalpnicul png

 Dextroză

Dextroza e o substanţă cu zaharuri cu absorbţie rapidă. E bine să evităm consumul produselor care conţin această substanţă pentru că riscăm să ne îmbolnăvim de diabet.

Gelatină

Colagenul e o gelatină din zgârci care nu are proprietăţi nutritive. Pe de altă parte, persoanele cu hiperuricemie ar trebui să se ferească de alimentele cu această gelatină, altfel riscând să se aleagă cu atacuri de gută.

Nitriţi

Unul dintre cele mai periculoase efecte este dezvoltarea celulelor cancerigene. Poate declanşa şi afecţiuni ale glandei tiroide.

Pe ambalajul alimentelor vom urmări următoarele lucruri:

*  termenul de valabilitate;

*  compoziţia (eticheta compoziţională);

* valoarea nutriţională (eticheta nutriţională);

* menţiuni privind alergenii;

* indicaţiile de păstrare şi preparare/consum;

* coordonatele fabricantului.

Aşa recunoşti alimentele fără eticheta «minune» Gheorghe Mencinicopschi,directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti

Vrei un iaurt care să-ţi "regleze tranzitul intestinal"? Eşti la dietă şi doreşti o "pâine care scade colesterolul"? Te gândeşti că în curând nu vei mai găsi pe rafturi produse alimentare cu etichete pe care să scrie aceste specificaţii?

Prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi ne spune cum putem găsi aceste alimente citind eticheta compoziţională şi nutriţională.

 Iaurt care ajută la "reglarea tranzitului intestinal"

Toate iaurturile conţin fermenţi. Însă nu toate bacteriile de fermentare din iaurturi rezistă acţiunii acizilor gastrici. Un iaurt bun trebuie să conţină bifidus.

Iaurt care "contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar"

70% din capacitatea imunitară a organismului este localizată la nivelul intestinului. Un iaurt care să ajute la apărarea sistemului imunitar trebuie să conţină bacterii probiotice L. Casei.

 Uleiul de măsline care previne bolile cardiovasculare

Beneficiile medicale ale uleiului de măsline se datorează atât conţinutului ridicat de acizi graşi monosaturaţi, cât şi conţinutului ridicat de antioxidanţi. Acesta trebuie să conţină vitamina E şi să fie presat la rece.

Pâine de secară care reduce colesterolul

Pâinea este un aliment de bază în dieta românilor, de aceea este foarte important să consumăm un produs sănătos. Aceasta trebuie să conţină esteri de stanoli din plante.

Citeşte şi:

4 sfaturi ca să-ţi alegi perna potrivită

6 lucruri care nu trebuie să-ţi lipsească din casă

Uite cum poţi să reglezi umiditatea din casă!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
Colaj Ferma Dacilor jpg
whatsapp pixabay jpg
image png
pensie jpg
downing street 10 getty jpg
Factura imensa FOTO Shutterstock
amarillo jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net