Te prezintă părinţilor? Iată cum faci impresie bună!
Gata, aţi trecut la următorul pas - vrea să te prezinte părinţilor. Aşa că ai grijă cum te îmbraci, ce cadou le duci, cum te comporţi şi ce subiecte de conversaţie abordezi. La urma urmei, prima impresie contează mult. Dacă ai, totuşi, emoţii, Aurelia Marinescu îţi vine în ajutor cu sfaturi.
O aniversare sau perioada Sărbătorilor sunt, în general, un bun prilej de-i cunoaşte familia. Potrivit Aureliei Marinescu, autoarea cărţii „Codul bunelor maniere astăzi", băiatul este cel care vizitează primul părinţii fetei.
Pasul trebuie făcut doar dacă eşti sigur că nu te desparţi de parteneră a doua zi. Este obligatoriu să nu te duci cu mâna goală.
Un buchet de flori este esenţial. Apoi, poţi duce şi un mic cadou, cum ar fi o cutie de bomboane de ciocolată, dacă ştii că nu ţin post sau nu au interzis la dulciuri. Partenerul îţi poate veni în ajutor cu o sugestie.
„Florile se oferă fără ambalaj, cu capetele în sus. Nu e indicat să oferi sticle cu alcool, ca să nu sugerezi că ar avea vreo atracţie pentru astfel de băuturi", spune Aurelia Marinescu. Aveţi grijă şi cum vă îmbrăcaţi. Ţinuta trebuie să fie decentă, îngrijită. Nimic extravagant pentru el, exclusă fusta prea scurtă, pentru ea.
Părinţii sunt obligaţi să primească musafirul frumos, să pregătească o masă, să facă o prăjitură... „Puţin fast nu strică", adaugă specialistul.
Gazdele nu au voie să se uite la ceas. Musafirii, în schimb, da. Când dau semnalul de plecare, iar gazdele nu insistă să mai rămână, oricât de bine s-ar fi simţit, trebuie să plece. „În general, dacă toată lumea se simte bine şi relaţiile sunt calde, musafirul poate sta peste o oră. Dacă părinţii partenerului ţi se par reci, atunci vizita se poate rezuma la o jumătate de oră", mai spune Aurelia Marinescu.
5 subiecte de evitat în conversaţie
Banii, bolile, copiii, religia şi politica sunt cele cinci mari teme interzise la prima întâlnire. Prima, pentru că poate fi interpretată greşit: dacă spui că ai prea mulţi bani înseamnă că te lauzi, dacă spui că ai prea puţini, nu dă bine.
Nici problemele de sănătate nu trebuie să stea nimeni să ţi le asculte. Viitorii copii sunt un subiect sensibil pentru cuplu, iar ultimele două teme, religia şi politica, pot genera dezbateri violente.
Nu vei putea niciodată schimba concepţiile cuiva în câteva minute. Cele mai indicate sunt conversaţiile generale, despre vreme, alimentaţie, călătorii. Cu acestea mergi la sigur.
Îi spui «tu» sau «dumneavoastră»?
Pluralul politeţii e obligatoriu în relaţia cu părinţii partenerului. Vei spune „doamna Popescu", nu „doamna Mariana", spre exemplu. Pe de cealaltă parte, şi părinţii e bine să folosească pluralul politeţii, cel puţin la început, până când tânărul musafir le poate cere să-i spună pe nume, ca să se mai „spargă gheaţa".
Nu lăsa nimic în farfurie când eşti invitat la masă!
Dacă eşti invitat la masă, în primul rând nu întârzia mai mult de 15 minute, dar nici nu e bine să ajungi mai devreme de ora indicată, pentru că poţi prinde gazda nepregătită. 5-10 minute după ora indicată sunt perfecte. Nu te duce cu mâna goală şi nu te descălţa la uşă.
Nu e politicos să mai laşi în farfurie, în ideea de la nu „părea nemâncat", vă sfătuieşte Aurelia Marinescu. E bine să-ţi pui porţii rezonabile, pe care să le poţi mânca.