Cum să te protejezi împotriva fraudelor bancare în luna iubirii
În luna februarie, ne dorim, mai mult ca niciodată, să fim alături de cineva și am face tot posibilul să avem pe cineva alături de noi, indiferent de context. Totuși, luna februarie e și luna în care tot mai multe fraude bancare au loc.
Documentarul lansat de Netflix a adus în atenția publică o problemă care era ignorată la nivel colectiv, în care mai multe femei erau prinse în capcana unei escrocherii romantice, care le făcea să piardă milioane de euro din cauza unui „miliardar” de pe Tinder. Totuși, experții în securitate cibernetică au subliniat că această poveste nu este doar un scenariu de film, ci este drama prin care multe femei trec. Astăzi este Valentine’s Day, iar peste câteva zile vom avea parte și de Dragobete, fiind contextul prielnic pentru aceste tipuri de fraude on-line. Iată câteva sfaturi ca să te ferești de toate problemele
Cum să te ferești de fraudele on-line în luna iubirii?
În primul rând, fraudele on-line „romantice” au în vedere persoanele ce transferă sume uriașe de bani, din cauza unui escroc care apelează la trucuri psihologice. Victima se întâlnește cu escrocul în spațiul virtual, de ce mai multe ori, pe o aplicație de dating. După ce escrocul formează o conexiune puternică cu victima, acesta îi cere sume uriașe de bani, evocând diferite motive. Experții din partea Revolut au venit cu mai multe recomandări privind aplicațiile de dating și cum să te ferești de fraudele bancare în luna iubirii.
Ca să te ferești de acest tip de fraudă, trebuie să ai în vedere mai multe aspecte:
Dragostea la ”prima vedere” sau la primul match. Escrocii sentimentali își exprimă repede sentimentele puternice față de victimă și chiar îi mărturisesc iubirea eternă din primele conversații pe aplicațiile de dating sau chiar pe Facebook.
● Dragostea e oarbă. Pare că aceștia nu sunt interesați de o întâlnire în viața reală și asta, deoarece mereu găsesc scuze - fie au un job solicitant, fie că lucrează în sistem remote sau au situații neprevăzute, care apar foarte frecvent și trebuie rezolvate urgent.
● Partenerul misterios. Răufăcătorii sentimentali au profiluri foarte discrete pe social media sau pe platformele de dating. Aceștia au foarte puține poze cu ei și, dacă au, sunt cu doar jumătate din fața lor sau sunt furate de pe internet. Folosește sistemul de Google Image Search cu poza suspectului, s-ar putea să ai o surpriză.
● „Vorba dulce mult aduce” . Escrocul îi atribuie victimei un nume de alint destul de des întâlnit, astfel încât să evite să încurce numele diferitelor persoane cu care conversează în paralel.
● Iubirea întâmpină multe obstacole. Agresorii duc vieți complicate, cu multe probleme care nu pot fi rezolvate decât cu … bani sau cu ședințe foarte costisitoare, ce necesită o investiție enormă.
● „Hai să plecăm de aici”. Escrocii îți vor propune, de cele mai multe ori, să renunțați la platforma de dating folosită pentru a ademeni victimele, iar conversațiile se mută în alt mediu, tot prin mesaje scrise, cum ar fi Messenger sau WhatsApp.
Atenționări și recomandări
● Nu te lăsa folosit/ă de aceștia. Amintește-ți, dacă cineva te imploră să ții sau să transferi în numele său bani, iar tu ești de acord, s-ar putea să fi acuzat/ă de spălare de bani și chiar riști să faci închisoare pentru că ai acceptat să fii parte dintr-o astfel de schemă ilegală.
● Nu fi rușino/ă. Dacă ai cea mai mică suspiciune că ai fi ținta unei astfel de escrocherii, discută cu prieten sau cu un membru al familiei și cere-i părerea. Din nefericire, dacă ceva pare prea frumos ca să fie adevărat se prea poate ca instinctele să nu te înșele.
● Nu lăsa pe nimeni să se folosească de tine. În iubire, banii nu au ce căuta. Dacă o relație evoluează prea rapid și dacă apar discuții despre un posibil sprijin financiar sau despre dependența financiară, este mai bine să îți protejezi și inima și buzunarul și să aștepți o relație mai potrivită.
Puteți urmări știrile Click! și pe Google News