Orașul din România care concurează de la egal la egal cu marile capitale ale lumii! Nimeni nu credea că e posibil!
Orange a investit într-un oraș din România să-l ducă în secolul 21. Acum, primele rezultate se văd și am fost o zi în Alba Iulia să descopăr cum arată viitorul digitalizării, scrie Playtech.ro.
Asta a fost prima mea deplasare în interes de serviciu. Am plecat de acasă cu gândul că o să merg, o să aud niște oameni care explică lucruri și vorbesc cu mândrie de reușitele lor, că nu mai e nimeni ca ei, apoi ziua se încheie. Invitația era din partea Orange și planul era simplu: să ne arată nouă, invitaților, proiectul pilotpentru Alba Iulia. Nu știam exact ce presupune asta. Am văzut ideea de oraș inteligent, cu suportul Orange, după câțiva ani de stat în București. Ei bine, am înțeles cum va arăta viitorul.
Orange a făcut din Alba Iulia un oraș de tranziție
La Alba Iulia, în ultimii ani, la bugetul local s-au strâns peste 200 de milioane de euro, fonduri europene, pe care primăria nu i-a trecut doar pe foaie în bugetul alocat reabilitării, construirea de noi locuri sau monumente sau întreținerea celor vechi din tot orașul. O parte din ei au fost investiție în „monitorizarea“ orașului pentru a-l face mai eficient. Orașul este denumit de cetățeni și „cealaltă capitală“, dar acum are toate șansele să fie prima la digitalizare.
Suportul Orange, prin servicii și expertiză în demararea proiectelor de „deșteptare“ a orașului, au făcut din acesta unul de tranziție: în aceeași oală a fost pus trecutul, cu istoria de pe vremea lui Decebal și Traian, dar și viitorul, unde tehnologia îți sare în ochi.
Acum, în octombrie, Orange a finalizat prima etapă a proiectului-pilot de la Alba Iulia și se îndreaptă spre faza de implementare a soluțiilor. Pe 10 octombrie, a fost sărbătorit atât primul an de colaborare, cât și primele rezultate.
Pe scurt, și ce ar trebui să știi, e că proiectul pune baza societății în care locuitorii vor interacționa cu orașul lor prin tehnologie. Recunosc, proiectul mi se pare a fi de departe cel mai inspirat proiect pe care le-am văzut sau de care am auzit. De ce? E foarte simplu: între oraș și cetățeni se produce un fel de simbioză în care și orașul învață de la locuitori și turiști și nu doar cei din urmă au de învățat din el. Încă o odată, mi s-a confirmat că tehnologia, sub toate formele ei, dacă este folosită cu cap, aduce mai aproape trecutul de viitor, implicit oamenii de origine.