Tragedia de la Câmpia Turzii: Pilotul a lăsat în urmă un copil de 7 ani! VIDEO/FOTO
Din ordinul ministrului apărării naţionale a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestei catastrofe aviatice, comisie condusă de generalul de flotilă aeriană Ştefan Dănilă.
Un MIG 21 Lancer s-a prăbuşit în apropiere de Câmpia Turzii. Doi militari au murit!
Totodată, potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucţie cu acest tip de aeronavă, până la finalizarea anchetei de specialitate, se arată într-un comunicat al MaPN.
„Am văzut cum avionul s-a înclinat şi a trecut peste casă. A retezat pomii şi a stricat gardul, apoi s-a prăbuşit“, ne-a spus Maria Pop, o localnică, martor ocular.
La faţa locului, perimetrul de circa 200 de metri a fost împrejmuit.
Avionul se pregătea de aterizare. În urma impactului cu solul, avionul a explodat şi s-a făcut scrum, rămăşiţe ale acestuia regăsindu-se pe o porţiune de câteva sute de metri.
În incident au fost implicaţi căpitanul comandor Laurenţiu Chiriţă, pilot cu experienţă, care avea un copil de 7 ani şi Sorin Avram.
Căpitanul comandor Laurenţiu-Nicolae Chiriţă, în vârstă de 40 de ani, pilot pe avioane supersonice, clasa I, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteorologice, avea la activ aproape 1.300 ore de zbor, din care 940 pe MiG-21. Acesta este considerat unul dintre cei mai buni piloţi militari români, el pilotând numeroase tipuri de avioane de vânătoare, precum Gripen-ul în Suedia, Eurofighter-ul în Italia. Pregătirea şi-a desăvârşit-o în Statele Unite ale Americii.
De asemenea, Chiriţă a fost unul dintre puţinii piloţi români care a realizat un zbor la nivel supersonic la bordul unei aeronave F16, din ultima generaţie. Cãpitanul comandor a condus misiunea Baltica 2007, de asigurare a spaţiului aerian al Ţărilor Baltice în ceea ce priveşte poliţia aeriană a zonei şi a participat la mai multe misiuni comune cu Air Force One. A absolvit cursurile Universităţii Aeriene USAF, Colegiul de Comanda şi Stat Major in 2006, unde a făcut şi masterul.
Comandorul era căsătorit şi avea un băiat de 7 ani.
Locotenentul comandor Sorin Avram şi-a pierdut, în urmă cu un an, fiul de 23 de ani, Sorin Mario Avram, care a decedat într-un accident rutier în localitatea Poşta Călnău, judeţul Buzău. Tânărul terminase Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă" şi urma să primească brevetul de pilot peste o lună.
Comandorul, în vârstă de 40 de ani, pilot pe avioane supersonice, clasa I, instructor de zbor ziua şi noaptea, în toate condiţiile meteorologice, avea la activ aproape 1.000 ore de zbor, din care 830 pe MiG-21.
Prin ordin al ministrului apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, marţi, 2 noiembrie, la ora 8.00, în toate unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii, se vor desfăşura ceremonii militare şi religioase în semn de recunoştinţă şi deplin respect pentru căpitan-comandorul Laurenţiu Chiriţă şi căpitan-comandorul Sorin Avram, care şi-au pierdut viaţa în timpul executării unei misiuni în judeţul Cluj.
În cadrul unui reportaj postat pe site-ul Forţelor Aeriene Române în 2007, mai mulţi piloţi îşi doreau ca după fiecare misiune să ajungă cu bine acasă. Comandorul Laurenţiu Chiriţă: „Îmi doresc să fim sănătoşi“:
Ioan Racoltea, primarul Comunei Călăraşi, a declarat că avionul s-a prăbuşit în jurul orei 12.30, în apropiere de locuinţele oamenilor.Avionul prăbuşit este un MIG 21 Lancer cu dublă comandă.
Avioanele MIG sunt aparate de luptă sovietice.
Cel mai recent accident aviatic al unui MIG 21 Lancer, soldat cu victime, a avut loc în 22 noiembrie 2006, când o aeronavă aparţinând Bazei 71 Aeriană din Câmpia Turzii s-a prăbuşit în localitatea arădeană Beliu.
În 26 august 2004, două avioane de vânătoare Mig 21 Lancer, de la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, s-au ciocnit în timpul unui exerciţiu aerian de interceptare. Cele două aparate s-au prăbuşit în apropiere de Târgu Mureş, unul în comuna Cristeşti, iar un altul în gospodaria unui sătean din Feldioara. Piloţii militari au reuşit să se catapulteze, dar 3 persoane au fost rănite la sol.
Un alt accident s-a produs pe 25 septembrie 2003, când un avion militar de tip MIG 21 Lancer s-a prăbuşit în satul Clujean Viişoara. Aparatul a fost distrus în totalitate, iar pilotul a murit.
Pe 21 februarie 2002, un avion de luptă MIG 21 Lancer, aparţinând Bazei Aeriene 86 Feteşti, s-a prăbuşit într-un lac piscicol din apropierea municipiului Călăraşi. Pilotul aflat la manşa aparatului şi-a pierdut viaţa.