UE obligă România să introducă salariul minim european și propune două variante. Despre ce sumă e vorba

România este obligată de UE să introducă începând din acest an salariul minim european și propune totodată și două formule de calcul. Ministerul Muncii a anunțat că se lucrează la acest proiect. Uniunea Europeană dorește ca Guvernul României să introducă un venit minim adecvat care să permită oricărui cetățean să trăiască decent.

bani jpeg

50% din salariul mediu

Ministerul Muncii confirmă că lucrează deja la un astfel de proiect, care ar urma să alinieze România la legislaţia europeană, dar precizează că ia în calcul mai multe variante de formulă de calcul.

„Vine cu trei formule și urmează ca în consultare cu partenerii sociali să alegem una dintre formule pentru a fi introdusă într-o lege și astfel ca directiva să fie transpusă până la finalul acestui an.

Cel mai probabil se va merge pe varianta de 50% din salariu mediu, dar cele trei variante la care lucrăm în momentul de față sunt mult mai complexe și țin cont și de alți indicatori”, a declarat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Cu cât ar trebui să crească veniturile românilor

Veniturile românilor ar urma să crească din nou, în noiembrie 2024 când România trebuie să adopte venitul minim european. Este o obigație pe care Guvernul și-a asumat-o.

Pengtru că până la această oră nu se știe exact ce fromulă de calcul va fi folosită, nu se știe exact suma care va fi în plus din luna noiembrie, dar aceasta s-ar situa între câteva sute de lei și chiar 1.000 lei.

Variantele recomandate de UE

UE a recomandat două formule de calcul pentru ca România să se alinieze venitului minim european.

Varianta 1

În România, câștigul salarial mediu brut este de 6.400 lei (3.974 lei net). Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o persoană e 2.708 lei pe lună, iar salariul lunar minim brut e 3.000 lei.

Potrivit acelorași specialiști, dacă astăzi venitul minim european s-ar determina în funcție de coșul de consum zilnic pentru un trai decent, atunci venitul (net) minim garantat în România ar trebui să fie mai mare cu cel puțin 800 lei net.

Varianta 2

Dacă venitul minim garantat în România s-ar calcula având ca reper echivalentul a 50% din câștigul mediu brut pe economie – una dintre alternativele de calcul propuse de Directivă, decalajul ar crește cu încă aproximativ 500 lei net și, deci, venitul minim garantat în România ar trebui să crească cu aproximativ 1.300 lei.

Astfel, putem considera că venitul minim încasat astăzi (1.900 lei) de un român este cu 50% mai mic (1.000 lei, în medie, în valori absolute) decât pragul care se presupune că îi asigură traiul decent.

INS, însă, a propus o variantă mai simplă. Salariul minim brut se ajustează cu evoluția prognozată a ratei inflației furnizată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP). Cum, la anul, se prognozează o inflație de 7%, creșterea salariului minim ar fi de 200 lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net