Un loc de veci costă cât o garsonieră - FOTO/VIDEO
Nici să mori nu mai poţi! Locurile de veci din cimitire au devenit o adevărată comoară. Ca să te „lipeşti" de ele trebuie să ai bani, nu glumă. La Cimitirul Sălăjan din Capitală o groapă costă 11.000 de euro, exact cât o garsonieră confort 3 din cartierul Titan.
Deschide gropare mormântul! „Dai 11.000 de euro şi se face", spun angajaţii cimitirelor, care mi-au promis că-mi fac rost de un loc de veci de la persoanele care le vând.
„La noi în cimitir nu mai sunt locuri de cel puţin zece ani. Ce a fost liber, s-a vândut. Am avut pe cineva care l-a dat, în urmă cu trei luni, cu 11.000 de euro. Ieftin, faţă de cât se cere aici. Lăsaţi-mi numărul de telefon şi încerc să vă fac rost", îmi promite Radu de la Cimitirul Sălăjan.
Tot el îmi spune că cea mai ieftină groapă în Cimitirul Eternitatea mă costă 2.500 de euro, iar cea mai scumpă 4.000 de euro.
Cimitirul Eternitatea- 4.000 de euro
Oferta convenabilă a venit din partea unui gropar de la Cimitirul Buna Vestire.
„Un loc de veci e în jur de 4.000 de lei, iar unul pe şapte ani e 700 de lei, plus o taxă anuală de 20 de lei. Problema e că dai cu tunul şi nu mai găseşti aşa ceva", mărturiseşte Marin. Când i-am spus că sunt dispusă să dau şpagă, bărbatul şi-a adus aminte că mai sunt câteva locuri în spate.
Cimitirul Buna Vestire- 1.000 de euro
„Astea sunt pe şapte ani, dar se pot prelungi. Avem pe cineva care are groapa de 55 de ani. Vorbiţi cu preotul şi vă ajută", îmi recomandă omul.
Se vând «la negru»
Cimitirele sunt domeniu public, iar locurile de veci nu pot fi vândute.
Când cineva moare, rudele se duc cu actul de deces la Administraţia Cimitirelor şi cer un loc de veci.
Acesta se concesionează pe o perioadă de 7 ani, pentru 20 de lei pe an, în cazul cimitirelor din categoria I.
Angajaţii cimitirelor sunt adevăraţi brokeri de locuri de veci