Foto. Un pilot Tarom a surprins aurora „sângerie” la 10.000 de metri altitudine. „Incredibil!”

Ultima actualizare:

Un spectacol extrem de rar și de o frumusețe copleșitoare. Aurora de culoare roșie s-a văzut de pe tot teritoriu României duminică seara. Un pilot al unei aeronave Tarom a surprins fenomenul de la 10.000 de metri altitudine, iar imaginile sunt impresionante.

image

Aurora sângerie, la 10.000 de metri altitudine

Aurora de culoare roșie, despre care experții spun că este un fenomen extrem de rar, a dat un adevărat spectacol duminică seara. De la înălțime, imaginea oferită i-a lăstat fără grai pe cei care au avut ocazia să o vadă. Pilotul unei aeronave Tarom a avut șansa să obesrve fenomenul pe când zbura deasupra orașului Budapesta din Ungaria.

„Incredibil! Nu am văzut așa ceva în 43 de ani de aviație”, a declarat pentru monitorulcj.ro pilotul Cezar Osiceanu, autorul fotografiilor.

„Blood Aurora i se spune! Este un fenomen extrem de rar, mai ales în această zonă geografică. Am văzut-o duminică seara, venind de la Paris. Noi eram la nivel 390 (flight level 390, 39.000 de picioare, aproximativ 10.000 de metri - n.red). Orașul de sub noi este Budapesta!”, a explicat pilotul Cezar Osiceanu.

Aurorele de culoare roșie sunt foarte rare. Fenomenul este produs de moleculele de oxigen situate la altitudini de peste 320 kilometri. Moleculele de azot produc aurore boreale de culoare albastră sau albastră-purpurie.

Potrivit astronomilor, fenomenul este foarte rar pentru țara noastră.

Aurora boreală a fost cauzată de o erupție solară care a avut loc pe 3 noiembrie.

Duminică seară, particulele emise în urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră.

În luna aprilie aurora boreală a putut fi văzută în mai multe ţări din Europa, inclusiv în România. Declanşatorul a fost o furtună solară, cea mai puternică din ultimii ani.

Cum s-a văzut aurora borela în alte țări. Ucraina și Rusia învăluite în culoarea roșie

Mai multe țări din emisfera nordică, inclusiv România, au luat parte la un fenomen pe cât de rar pe atât de spectaculos aurora boreală de culoare roșie sau aurora „sângerie”.

Fenomenul a fost suprins în alte țări, precum Rusia , Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Ungaria, Marea Britanie, Kazahstan, partea de nord a SUA și în alte țări nordice din Europa.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Dominic Cummings FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
FotoJet (14) jpg
euro valuta bani pixabay jpg
tanara din Cuba mutata in Romania jpg
test de inteligenta jpg
tir-shutterstock_1610700505
femeie curatenie rufe de calcat fier 7 12 2009 4 07 57 pm jpeg
FotoJet (8) jpg
Plaja Samskara jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net