Misterioasa piramidă holografică din Ceahlău. Turiștii se îmbulzesc an de an să o vadă, la o dată specială

Ultima actualizare:

În fiecare an, pe data de 6 august, în ziua Schimbării la Faţă, sute de turiști iau cu asalt Ceahlăul pentru a vedea un fenomen unic, „Piramida holografică din Ceahlău”. Razele soarelui se reflectă spectaculos la primele ore ale dimineții, iar imaginea este grandioasă. Fenomenul se produce la intensitate maximă doar în această zi, la răsăritul soarelui, și se vede de pe Vârful Toaca (1.904 metri), doar dacă este senin.

Piramida holografică, straniul fenomen din Ceahlău / Foto: Arhiva Click!
Piramida holografică, straniul fenomen din Ceahlău / Foto: Arhiva Click!

În fiecare an, pe data de 6 august, de sărbătoarea Schimbarea la Față, un fenomen unic - piramida spaţială sau holografică, o fantastică imagine tridimensională - atrage sute de oameni pe Muntele Ceahlău. A fost numit „Piramida holografică din Ceahlău” și poate fi observat la intensitate maximă doar în această zi, la răsăritul soarelui, de pe Vârful Toaca (1.904 metri), doar dacă este senin.

Potrivit sătenilor de la poalele masivului, în special cei de vârste înaintate, în această zi, de sărbătoarea Schimbarea la Față, inclusiv muntele îşi schimbă înfăţişarea, iar iubitorii fenomenelor mistice susţin că piramida tridimensională arată că Ceahlăul este muntele sacru al dacilor.

„Se creează o imagine magnifică tridimensională, ca holograma unei piramide”

Fenomenul, considerat de unii o manifestare mistică, are totuși o explicaţie ştiinţifică. „E o compunere de patru umbre. Vârful Toaca are formă de piramidă regulată cu baza un pătrat, iar sub acţiunea razelor solare dinspre est, are o umbră în formă de triunghi isoscel. Stânca Piatra Ciobanului, fiind mai mică şi mai joasă, face altă umbră. La fel, Piatra Vulcanului şi Panaghia. Peste toate se suprapune lumina ce trece prin şaua muntelui.

Pe 6 august, datorită poziţiei soarelui, umbrele se unesc la vârf şi se creează o imagine magnifică tridimensională, ca holograma unei piramide“, explică Mihai Marin, din Piatra Neamţ, unul dintre cei care studiază fenomenul de pe Ceahlău, pasionat nu doar de munte şi mistere, ci şi de fotografie, potrivit Adevărul.ro.

Sute de oameni urcă anual pe Ceahlău

Pe 6 august, Ceahlăul este destinaţia multor turişti, care sunt atraşi de straniul şi unicul fenomen optic, însă, un al motiv pentru care este o mare afluenţă de oameni în această zi este unul de natură religioasă. Cum am menționat, în această zi, creştinii ortodocşi sărbătoresc Schimbarea la Faţă, iar cu acest prilej are loc un mare pelerinaj la Schitul Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, fiind hramul aşezământului de la cota 1.750 metri.

Ca să prindă fenomenul la răsărit, oamenii urcă muntele cu o noapte înainte. Sute de oameni urcă anual pe Ceahlău pentru a admira măreţia piramidei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
gradina bloc pexels jpg
extrageri loto
aeroport cluj pixabay jpg
drum pixabay jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
Mănăstirea Voroneț foto Maria Alexandra Mortu jpeg
ciocan judecator
caragiale eminescu micle jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net