Vești bune pentru pensionari. Cine sunt românii care vor lua cu 43% mai mulți bani după calculare și indexare

Unii dintre pensionarii din România urmează, în viitorul apropiat, să ia mai mulți bani la pensie. Click îți spune dacă te afli printre ei!

Unii români vor avea pensii mai mari: foto: arhivă
Unii români vor avea pensii mai mari: foto: arhivă

Casa de Pensii a schimbat procentele, după anunțul intempestiv al premierului Ciolacu privind indexarea cu 13%. Am refăcut calculele. Românii care ar urma să mai primească mai mulți bani sunt născuți în anumiți ani și trebuie să iasă la pensie la o anumită vârstă.

„Avem legea cu inflaţia. Anul trecut s-a făcut o excepţie, pentru că, dacă s-ar fi pus inflaţia, cum e legea, cu un an înapoi decât anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult şi am avut cea mai mare inflaţie 14,5 media şi a fost acea discuţie. Anul acesta avem inflaţia cea mai mare în acel an, la fel, este inflaţie medie de 13,5.

De la 1 ianuarie toată lumea primeşte la fel. Inechităţile se vor repara prin noua lege a pensiilor, e cu totul altceva”, a spus premierul, întrebat dacă pensiile vor creşte de la 1 ianuarie anul viitor.

„La 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5, indicele de inflaţie, ăsta este un lucru clar”, a mai spus premierul, potrivit News.ro.

Anunțul este ciudat pentru că legea spune astfel, potrivit Newsweek: indexarea ar trebui să se facă cu rata inflației, plus creşterea reală (la nivel de 50%) a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

Dar, dacă adunăm procentele, nu ies câte a anunțat Marcel Ciolacu. Inflația a fost de 8,8% în septembrie, iar pe final de an se va duce, probabil, în 7% sau chiar mai jos. Inflația este în scădere cu 0.5% față de august. Nici măcar acum un an inflația nu era de 13%, ci mai jos la 12%.

Premierul, totuși a ignorat indexarea cu creşterea reală (la nivel de 50%) a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent, cum prevede legea. Această indexare ar fi fost de 1 - 1,5%. Creșterea reală va fi, probabil 2-3%.

Ciolacu se contrazice singur

Declarația de mai sus a premierului contrazice altă declarație a lui dar mai veche. Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a vorbit de o creștere a pensiilor de 14% la toată lumea. Ciolacu l-a atenționat, în urmă cu o lună, că greșește și că vor fi creșteri diferențiate.

„Este o lege în vigoare în care pensiile se indexează cu inflația din anul trecut. Am făcut o excepție anul trecut pentru că a fost o inflație mare raportată la inflația cu un an anterior...

Îmi doresc, ca și anul trecut, ca pensiile să se mărească diferențiat, la unii cu poate 30%, la unii cu 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit. Îmi mențin această abordare. Nu trebuie să anunțe domnul ministru. Sunt lucruri normale”, a declarat pe 13 septembrie, premierul Marcel Ciolacu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sarmale in Japonia Captura Video HaiHui în doi jpg
image
image
image
image
image
image
crima sibiu jpg
parcul Buila Vanturarita jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Captură de ecran din 2024 05 19 la 10 10 00 png
rostariu regina maria jpg
ciocolata calda jpg
vilnius profimedia jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net