Vodafone, Orange şi Cosmote, amenzi-record pentru cartel
Companiile Orange, Vodafone şi Romtelecom pot plăti cel puţin 0,5% din cifra de afaceri pentru abuzul de poziţie dominantă de care sunt suspectate în cadrul unor investigaţii demarate de către Consiliul Concurenţei (CC) începând din anul 2006. O primă investigaţie a fost demarată în urma unei reclamaţii depuse de firma de telefonie fixă NetMaster Communications, scrie adevarul.ro.
O a doua investigaţie, lansată din oficiu de către autoritatea antitrust, se referă la posibile practici anticoncurenţiale prin stabilirea preţurilor de revânzare şi înţelegeri între agenţii economici implicaţi pe întreg lanţul de distribuţie al Orange, Vodafone şi Cosmote.
Potrivit preşedintelui CC, Bogdan Chiriţoiu, raportul de investigaţie în privinţa acestor posibile abuzuri din partea celor trei companii ar putea fi finalizat până la sfârşitul acestui an. „Dosarul este terminat, vom mai face o ultimă analiză, după care îl vom trimite către operatori", a declarat Bogdan Chiriţoiu, în deschiderea unui seminar de specialitate desfăşurat la Sinaia.
„Cartelul cartelelor"
În timp ce Orange şi Vodafone sunt suspectate de un posibil abuz de poziţie dominantă, în sensul interzicerii accesului operatorului reclamant la serviciul de terminare a apelurilor internaţionale şi a celor naţionale în reţelele celor doi operatori de telefonie mobilă, în cazul Romtelecom ar fi vorba numai despre refuzul de acordare a accesului în reţeaua sa pentru NetMaster.
Legea Concurenţei interzice folosirea în mod abuziv a unei poziţii dominante deţinute de către unul sau mai mulţi agenţi economici pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia, prin recurgerea la fapte anticoncurenţiale. Având în vedere că, în 2009, cifrele de afaceri nete ale celor trei operatori de telefonie mobilă însumau peste 9,5 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro), iar amenda minimă ar putea fi de 0,5% din această sumă, putem spune că statul român ar putea încasa aproximativ 11 milioane de euro de pe urma acestor sancţiuni.