Asasinatul comis cu o umbrelă cu vârf otrăvit este și azi un mister. Cazul șocant a fost investigat în trei țări

9 octombrie 2024 10:28   Actualitate
Ultima actualizare:

Puține asasinate sunt atât de îndrăznețe precum uciderea lui Gheorghi Markov, scriitor și jurnalist pentru Deutsche Welle și BBC. Născut la Sofia, Markov a emigrat și s-a stabilit la Londra. În 1978, a fost atacat pe podul Waterloo. Arma crimei? O umbrelă cu vârf otrăvit. Principalul suspect, agentu secret, nu a fost niciodată arestat. A stat în văzul lumii întregi până în 2021 când a murit. În Marea Britanie ancheta este deschisă și în ziua de azi, iar în Bulgaria s-a închis după decenii. O echipă de investigație din Danemarca a realizat un documentar cu presupusul criminal, iar un regizor, tot din această țară a făcut un film după acest caz: „Crima cu umbrela”

Cum a murit scriitorul și jurnalistul Markov

1978, podul Waterloo, Londra. Scriitorul bulgar emigrant este împus cu o umbrelă de un bărbat. A murit patru zile mai târziu. A apucat să dea câteva detalii despre momentul atacului.

Tot ce și-a amintit Markov este că un bărbat i-a lovit piciorul cu umbrela. Și-a cerut scuze, și-a ridicat umbrela de pe asfalt apoi a fugit peste stradă într-un taxi.

Imediat după atac, scriitorul a făcut febră puternică și în ciuda eforturilor depuse de medici nu a supraviețuit.

S-a stabilit că a fost otrăvit, probabil, cu ricin prin intermediul unei mici pastile de platină trasă din vârful umbrelei de misteriosul bărbat.

Markov, jurnalist pentru BBC și alte instituții media, primise un apel la mijlocul anului 1978 în care i se spusese că va fi executat dacă nu încetează să scrie pentru Radio Europa Liberă, finanțat de SUA.

Descoperirea șocantă. Umbrele „speciale”, găsite într-un minister

Umbrela, despre care se spune de 50 de ani că a fost arma care l-a ucis pe Markov, la 7 septembrie 1978, nu a fost niciodată recuperată.

 După prăbușirea regimului dictatorului bulgar Todor Jivkov în 1989, un teanc de umbrele „speciale” ar fi fost găsit în Ministerul de Interne.

Presupusul asasin, un agent secret cu disfuncții sexuale

 Un documentar TV danez din 2023 a ridicat și mai multe întrebări cu privire la suspectul principal, un agentul de informații bulgar, Francesco Gullino, cunoscut sub numele său de cod „Agent Piccadilly”.

Scotland Yard l-a indicat drept principalul suspect, însă Gullino a rămas în libertate până la moartea sa din 2021.

„Era un maestru al infiltrării, putea să intre în orice fel de mediu și să devină persoana pe care o dorea”, a declarat Ulrik Skotte, regizorul filmului „Crima cu umbrela”, pentru The Guardian.

 „Oamenii din jurul lui mor, iar el este ca o umbră, trece mai departe”.

Dosarul lui Gullino din arhivele bulgare detaliază pregătirea și misiunile sale, dar lipsesc paginile referitoare la lunile din jurul crimei lui Markov.

Ceea ce nu se știe din dosarul serviciului secret bulgar apare, acum, dezvăluit în filmul lui Skotte: Gullino a fost un fascist declarat toată viața. Înclinațiile sale politice s-au amestecat cu o sexualitate disfuncțională. În copilărie, a crescut câțiva ani în Italia alături de mătușa sa, care conducea un bordel, ceea ce l-a determinat să caute contactul cu prostituate de-a lungul întregii sale vieți.

Pe unele le-a plătit să pozeze îmbrăcate în uniforme fasciste sau înfășurate în steaguri cu zvastica în timp ce făceau sex. Echipa daneză care a filmat documentarul a descoperit sute de astfel de ilustrații pornografice originale în studioul foto închiriat de Gullino. 

Înainte să moară vrut să spună ceva, dar nu a mai apucat 

Deci cine a fost Francesco Gullino? Un fascist cu tulburări sexuale. Un dealer de artă. Un agent secret. Un suspect de crimă multiplă. Un escroc și mincinos notoriu. Gullino putea fi orice și oricine, își făcea prieteni peste tot, avea o poveste pe placul fiecăruia și un răspuns la toate întrebările inconfortabile.

După cum arată noul material video, Francesco Gullino real nu poate fi portretizat de niciuna dintre poveștile, versiunile, jumătățile de adevăr și minciunile acumulate de-a lungul deceniilor, scrie dw.com.

Gullino, după cum rezumă Ulrik Skotte, era un cameleon. Și, astfel, un agent secret înnăscut.

A murit singur în casa lui, în vara lui 2021. Cadavrul său, găsit la o săptămână după deces, a fost incinerat și îngropat anonim. Cu puțin timp înainte de a muri ar fi sunat la echipa daneză de televiziune. La celălalt capăt al firului, povestește Skotte, nu s-a auzit decât un șuierat confuz, ca o ultimă suflare..

Mai multe