28 iunie 1940, ziua în care românii au îngenuncheat în stradă. „Am pierdut fără să tragem un glonț”
28 iunie este una din cele mai negre zile din istoria neamului românesc. A fost ziua în care România a pierdut Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța. Acum 84 de ani, statul român se supunea ultimatumului URSS-ului, in urma Pactului Ribbentrop- Molotov semnat la 23 august 1939. Deși există unele mărturii legat de o anume rezistență în fața rușilor, documnetele istorice vorbesc de o cedare „fără niciun glonț”. Când a fost făcut anunțul, în București s-a lăsat liniștea. Mașinile s-au oprit, iar oamenii s-au așezat în genunchi în plină stradă și s-au rugat pentru frații lor români.
„Am pierdut Basarabia fără să tragem un glonț”
La 28 iunie 1940, România pierdea Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herta. „Am pierdut Basarabia fără să tragem un glonț”, au scris istoricii.
Regele Carol al II-lea nu a convocat pe loc Guvernul și Armata, ci a realizat un simulacru de consultare, în două ședințe, cu Consiliul de Coroană. Primul a luat cuvântul Nicolae Iorga, care solicită rezistenţa până la ultimul om. Dar s-a votat acceptarea ultimatului. Au fost 19 voturi pentru și doar 6 împotrivă.
Cu toate că aveam la dispozitie 4 zile pentru retragerea administrației și Armatei, în 24 de ore Armata Sovietică ocupa teritoriile românești.
Notițele pline de ipocrizie ale lui Carol al II-lea
Ca într-o piesă de Caragiale, specifică acestei ţări „triste, pline de umor”, regele Carol al II-lea scria în jurnalul personal:
„Consiliul are loc şi am ieşit din el amărât şi dezgustat [...] Numele celor care au votat pentru rezistenţă merită să fie înscrise cu litere de aur în cartea demnităţii româneşti”.
„O zi a ruşinii naţionale. Restul nopţii, cu Duduia, am plâns amarnic.”
Aşa s-a cedat Basarabia. Începutul sfârşitului pentru România Mare. Croită prin sânge şi suferinţă pe câmpul de luptă, pierdută de o clasă politică nevolnică..., notează Historia.
Armatele sovietice au ocupat vechile teritorii ale Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Hertei, România pierzând o suprafață de 50.762 km2 ,cu aproximativ 4 milioane de locuitori.
Urmările au fost cumplite. În mai puțin de un an, din ziua de 28 iunie 1940 peste 300.000 de persoane au fost arestate, deportate, ucise, reprezentand 12.23% din populația Basarabiei interbelice.