Adevărul despre Casanova a ieșit la iveală. Câte femei a avut, de fapt, în realitate
Numele lui este sinonim cu seducţia. În realitate, însă veneţianul Giacomo Casanova a avut o viaţă grea, presărată cu multe drame existenţiale. A iubit cu patimă suverane, prinţese şi călugăriţe. Se spune despre Casanova că era un bărbat extrem de frumos și inteligent și că ar fi făcut dragoste cu cel puțin 122 de femei. Totodată "Omul luminilor" a fost și unul din cei mai mari scriitori de limbă franceză la vemea sa.
Detalii neștiute despre Casanova
Casanova ar făcut dragoste cu 122 de femei (chiar 132, susțin unii specialiști), atât doamne din înalta societate, aristrocrate, cât și sclave grecoaice sau chiar două călugărițe. Ca vârstă, aproape toate cuceririle lui Casanova se încadrau în „evantaiul” cuprins între 16 și 20 de ani, scrie shtiu.ro. Iar partidele de amor au fost descrise cu lux de amănunte și nu de puține ori Casanova a participat la adevărate orgii sexuale.
Casanova, un bărbat chipeș și inteligent
Casanova era un bărbat frumos, cu o prestanță desăvârșită. Acesta avea peste 190 de cm înălțime, o raritate la vremea respectivă. Deși nu s-a născut aristrocrat, Casanova trăia în mijlocul acestora la Veneția. În plus, Casanova era extrem de inteligent: un bărbat citit, care vorbea mai multe limbi și care scria poezii și frecventa cele mai selecte grupuri intelectuale europene. Cât despre calitățile sale trupești, se spune că aventurierul era foarte dotat. Nu se știe nimic despre eventalii copii ai lui Casanova. Se stie că ar fi existat un fiu al lui Casanova, rezultat dintr-o scurta relatie cu Isabel da Glia, o bucatareasă spaniolă, menționata de memorialisti, dar al cărei nume este ocolit de către scriitor în „Memoires”.
Iată ce scria Casanova despre una dintre experiențele sale cu două călugărițe: „Eram toţi trei beţi şi avizi de plăcere, pofteam şi tânjeam după tot ce puteam atinge sau vedea. Ne repezeam şi ne contopeam întru totul, eram un trio în tot ce făceam de parca am fi fost de acelaşi sex”.
Casanova, imaginea cuceritorului
Casanova este imaginea cuceritorului prin excelență. Multe filme l-au înfățișat pe venețian ca un bărbat misogin, cinic și decadent. În perioada filmului mut, mai multe lungmetraje evocă aceasă figură donjuan-escă, interpretată printre alții de Ivan Mosjoukine, iar apoi Fellini a dat definitiv culturii de masă imaginea lui Casanova, în 1976, construind în jurul său o întreagă mitologie sexuală negativă. Casanova devine doar o mașină de seducție cu o sexualitate monstruoasă și o ființă arogantă demnă de dispreț.
Casanova a fost și unul dintre cei mai mari scriitori de limbă franceză
Casanova nu a fost, însă o simplă mașinărie a cărui întreagă activitate s-a rezumat la viața amoroasă. Viața sa, pe care legenda a acoperit-o multă vreme, a fost redescoperită după mulți ani, în special după analiza manuscrisului original a lucrării Histoire de ma vie, formidabilele memorii scrise de Casanova în ultimii zece ani din viață.
Prin intermediul acestor pagini, literare, dar și de istorie, putem cunoaște viața aventurierului, savanatului, curtezanului, jucătorului, magicianului, călătorului mereu neobosit, al acestui mare vizionar. Om al Luminilor, Casanova a fost și unul din cei mai mari scriitori de limbă franceză la vemea sa, un memorialist extraordinar care a decis singur cum vrea să trăiască și care a trăit în deplină libertate, în cel mai modern sens al cuvântului.