Amenințare globală! Se topește „ghețarul Apocalipsei” din Antarctica
„Ghețarul Apocalipsei” din Antarctica, poreclit astfel din cauza riscului ridicat de colaps și amenințării globale pe care o reprezintă, are potențialul de a se topi extrem de rapid în următorii ani, spun oamenii de știință, amplificând îngrijorările cu privire la creșterea extremă a nivelului mărilor și oceanelor.
Se topește ghețarul Apocalipsei din Antarctica
Citește și: Brrr! Hai la bălăceală în tunelul din gheţar
Ghețarul Thwaites, capabil să ridice nivelul oceanului planetar cu o jumătate de metru, se erodează de-a lungul bazei sale subacvatice pe măsură ce planeta se încălzește. Este situat în Antarctica de Vest și e unul dintre cele mai mari ghețare de pe Pământ.
Se întinde pe 120 de kilometri, extinzându-se la o adâncime de aproximativ 1.200 de metri la linia de împământare - unde ghețarul trece de la o masă de gheață atașată de pământ, la o platformă plutitoare în Marea Amundsen. Dar, el este doar o mică parte a calotei de gheață din Antarctica de Vest.
Te-ar putea interesa și: Vrea să aducă un ghețar în Marea Arabiei. Cât îl costă «misiunea imposibilă»
Aceasta deține suficientă gheață pentru a ridica nivelul mării cu până la 4,8 metri, potrivit NASA. Pe măsură ce criza climatică s-a accelerat, zona fost intens monitorizată, din cauza topirii rapide și a capacității sale de distrugere pe scară largă a zonelor de coastă. O creștere a nivelului oceanului planetar cu câțiva metri ar inunda multe dintre marile orașe ale lumii - inclusiv Shanghai, New York, Miami, Tokyo și Mumbai.
„Să ne așteptăm să vedem schimbări mari”
Într-un studiu publicat luni în revista Nature Geoscience, oamenii de știință au cartografiat retragerea istorică a ghețarului Thwaites, sperând să învețe din trecutul acestuia, pentru a putea anticipa cum se va comporta în viitor.
Află și: Cadavrele a doi alpiniști, descoperite după 16 ani de la dispariția lor
Cercetătorii au descoperit că la un moment dat în ultimele două secole, baza ghețarului s-a dislocat de pe fundul mării și s-a retras cu o viteză de 2,1 kilometri pe an. Aceasta este de două ori rata pe care oamenii de știință au observat-o în ultimul deceniu.
Dezintegrarea rapidă a avut loc, probabil, „la jumătatea secolului al XX-lea”, a declarat Alastair Graham, autorul principal al studiului și geofizician marin la Universitatea din Florida, într-un comunicat de presă. El a menționat că Thwaites are capacitatea de a suferi o topire rapidă în viitorul apropiat. Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, oamenii de știință nu sunt prea optimiști. Dacă „ghețarul Apocalipsei” se topește, vor avea loc inundații globale și vor dispărea mai multe insule.
Iată și: Efectul groaznic al încălzirii globale! Virusul antic care ne-ar ucide pe toți
„Thwaites se mai ține doar într-un fir de păr și ar trebui să ne așteptăm să vedem schimbări mari pe perioade mici de timp în viitor – chiar și de la un an la altul, odată ce ghețarul se desprinde de fundul mării.”, a precizat geofizicianul marin Robert Larter.
Descoperirile de luni, care sugerează că Thwaites este capabil să se retragă într-un ritm mult mai rapid decât se credea inițial, au fost documentate într-o misiune de 20 de ore în condiții extreme, care a cartografiat o zonă subacvatică uriașă.
Vezi și: Aici au găsit avionul căzut acum 60 de ani
Ghețarul Thwaites i-a îngrijorat pe specialiști de zeci de ani. Încă din 1973, cercetătorii s-au întrebat dacă acesta prezintă un risc ridicat de colaps. Aproape un deceniu mai târziu, ei au descoperit că, deoarece ghețarul este așezat pe fundul mării, mai degrabă decât pe uscat, curenții oceanici calzi ar putea topi ghețarul de dedesubt, făcându-l să se destabilizeze și să se prăbușească complet.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!