Au început bâlciurile și târgurile de toamnă! Cât costă un litru de must și o funie de usturoi la Cornățelu?! „Scump rău maică totul!” Capitala conduce la prețuri!
A venit toamna cu roade îmbelșugate, dar și prețuri de te ustură la buzunare. Mustul, vestita Căpșunică, micii și pastrama sfârâind pe grătare, ceapa roșie și nelipsitul usturoi te îmbie de pe tarabele înțesate cu deliciile toamnei la târgurile și bâlciurile, organizate în această perioadă în toată țara. Click! a luat pulsul unui bâlci tradițional din județul Dâmbovița, unde țăranii vând anual produse bio, din propria recoltă. Am fost și la un Târg la Capitală, unde prețul mustului a crescut vertiginos anul acesta. Te ia cu amețeală înainte să guști din vestita licoare!
E vremea bâlciurilor și târgurilor de toamnă, organizate în toată țara, de la Capitală până în provincie. Gustul și miresmele toamnei te îmbie de la tarabele înțesate cu roadele și bogățiile specifice acestui anotimp. Prețurile, însă, au sărit în aer anul acesta, mai ales dacă vrei să cumperi de la producătorii locali.
Am fost la Bâlci la Cornățelu! Usturoiul, ceapa și micii sunt la mare preț! „Scumpe rău, maică, toate anul ăsta”
În ziua de Sfântă Mărie Mică se știe: toate drumurile duc la Cornățelu! Bâlciul este vestit în zonă și este organizat din moși-strămoși, mai precis de 500 de ani, în poiana de la marginea satului Cornățelu din Județul Dâmbovița, la doar 66 de kilometri de București.
Dacă pe vremuri, țăranii din zonă veneau la târg ca să se dea în lanțuri și în tiribombe și să se delecteze cu micii pe care nu-i gustau decât aici, acum Bâlciul de la Cornățelu s-a modernizat.
Copiii vin să se dea în roată, iar părinții lor umplu sacoșele cu produse proaspete din recolta tocmai culeasă de producătorii locali.
De la fructe și legume de sezon, vinuri tinere, dar și vechi, covrigi, porumb fiert, vată de zahăr pe băț, până la ceaune aburinde și grătare pline cu pastramă, mici și fripturi, toate te îmbie de cum intri la bâlci.
Gospodari ai locului, dar şi din mai toate satele învecinate, vin an de an chiar de la kilometri buni, din Băleni, Bucşani, Dobra ori Bilciureşti, de la Gherghani, Conţeşti ori Mircea Vodă, ca să-şi facă cumpărăturile la primul mare târg de toamnă al judeţului Dâmbovița. Mai nou, vin și bucureștenii care vor să cumpere produse direct de la țărani.
Chiar dacă chinezăriile au început să umple și aici tarabele, la capitolul vestimentatie mai ales, tot se mai găsește marfă bună la Cornățelu! Aici vin dogari din Mărceşti ori din Argeş, cojocari de la Dobra și olari din Harghita. Produsele de la bălenari sunt la mare căutare și ocupă o bună parte din poiană.
Ei îți iau ochii cu grămezile frumos rânduite de ardei, arpagic ori ceapă de apă. Prețurile sunt destul de piperate: 7 ron kilogramul de ceapă, 20 lei funia cu 10 căței de usturoi și 5 lei un kilogram de prune. Lumea se înghesuie la arpagic, la ardei gras și prune brumării ca la urs.
După ce și-au făcut târguielile, tot omul se așează la masă să se delecteze cu un mic sau cu o bucată de pastramă, la un pahar de bere sau de must. Prețurile la mâncare nu sunt de ici de colo: micul este 7 ron, pastrama-16 ron suta de grame, iar kilogramul de must-12 ron.
O bătrânică venită să cumpere arpagic, și-a pus mâinile în șolduri și a concluzionat:
„Scump maică! E scumpe rău toate anul ăsta! Nu mai poți să mai trăiești!”
Un alt târg de tradiție al toamnei se organizează în week-end-ul 14-15 septembrie la Titu, mai precis în localitatea Hagioaica, pe drumul DJ 701 A (drumul care face legătura între satul Hagioaica și satul Dâmbovicioara).
Cât costă un litru de must toamna acesta?! Prețurile au explodat în târgurile din Capitală!
În Târgurile din Capitală prețurile au explodat și ele anul acesta. La mare căutate printre bucureșteni este mustul, care însă s-a scumpit.
Dacă, în anii precedenți prețul unui litru de must din struguri românești nu depășea 10 lei, anul acesta prețurile au crescut considerabil din cauza secetei, care a cuprins întreaga țară.
La Festivalul de toamnă, organizat pe Bulevardul Basarabia, un litru de must s-a vândut cu 15 lei.
Cei care au vrut să mai guste și o bucățică de pastramă la grătar au trebuit să scoată din buzunare între 15 și 20 de lei, doar pentru o sută de grame de carne.