Ce a pățit tatăl lui Păstorel Teodoreanu, după ce l-a umilit pe Nicolae Iorga: „Un pitic cu barbă mare”
Născut la 30 iulie 1894 la Dorohoi, Alexandru Teodoreanu a fost păstrat în memoria colectivă cu pseudonimul "Păstorel". A fost un scriitor extrem de talentat. Acesta nu rata nicio ocazie în a-și spune părerile sincere și în a-i ataca pe politicienii vremii. Nicolae Iorga era cel mai des "taxat". L-a numit: pitic”, „laș”, „prea bărbos”, „delirant dramaturg” și „inept politician” sau “maimuțoi”.
Cum a fost "taxat" tatăl lui Păstorel Teodoreanu
Epigramele despre Nicolae Iorga i-a afectat și pe cei din familia sa. Volumul "Strofe cu pelin de mai", contra Iorga Nicolai l-a costat pe Osvald Teodoreanu, tatăl lui Păstorel, funcția de ministru în guvernul Iorga, scrie shtiu.ro.
Nici fratele epigramistului, Ionel Teodoreanu, nu a scapăt de supărarea lui Iorga. Pe lista scriitorilor propuși pentru decorații se aflau ambii frați Teodoreanu, dar Iorga l-a scos pe Ionel, confundându-l cu Păstorel. Această întâmplare a stârnit râsul în cercurile literare, punându-l într-o lumină defavorabilă pe savant.
I-au fost confiscate manuscrisele
Conflictele cu comuniștii i-au adus cele mai mari probleme. Din cauza fabulei "Măgarii și libertatea", în 1960 acestuia i-au fost confiscate manuscrisele și o parte considerabilă din bibliotecă. Începând cu 1961 a fost încarcerat alături de celebrul lot Noica-Pilat. Deși a fost condamnat la 6 ani de închisoare corecțională, a fost grațiat după 3 ani.
Cine a fost Păstorel Teodoreanu
Păstorel Teodoreanu, pe numele de botez Alexandru Osvald, s-a născut în 30 iulie 1894, la Dorohoi. A fost primul băiat al avocatului Osvald Teodoreanu şi al renumitei profesoare de pian la Conservator, Sofia (Musicescu) Teodoreanu. I-a avut frați pe romancierul Ionel Teodoreanu, devenit celebru în urma publicării romanelor „Ulița copilăriei” și „La Medeleni”, şi pe Laurenţiu (Puiu) care a murit în 1918, pe front.
Până să devină cunoscut ca epigramist, Alexandru Osvald Teodoreanu a fost judecător la Turnu Severin, iar cariera lui de magistrat s-a curmat brusc, după 1918, în urma respingerii unei acțiuni intentate de către un cetățean a cărui soție părăsise domiciliul conjugal pentru un alt bărbat.
Păstorel avea plăcerea de la sta la vorbă și a bea vin
Păstorel Teodoreanu s-a mutat de la Iași în București. Îmbrăcat extrem de elegant, cu o solemnă oratorie, în care se dovedea maestru, ducea o viață de boem, locuia prin hoteluri, avea întâlniri prin toate restaurantele orașului. După zece beri la Capșa, trecea strada la Gambrinus, fosta berărie a lui Caragiale. Acolo unde intra, la o parolă pe teme spirituale, se deschidea și butoiul cu vin.
Era printre cei care se întruneau în jurul unei mese pentru plăcerea de a sta de vorbă și a bea vin. Informat că epigramistul locuia la hotel, Regele Carol al II-lea îi oferă la etajul întâi al casei Boerescu, de pe strada Orlando, unde era sediul Fundației Regale pentru Literatură și Artă, două odăi și o baie.