Nicolae Iorga, umilință la adresa lui Carol al II-lea: „Aceşti hohenzollerni, prin camătă (…) au ajuns extrem de bogaţi”

Ultima actualizare:

Nicolae Iorga, unul dintre cei mai distinși istorici și politicieni români, a avut o relație complexă cu regele Carol al II-lea, marcată de momente tensionate și dezvăluiri cutremurătoare. Unul dintre aceste momente remarcabile a fost ședința Academiei Române din 1939, când Iorga l-a umilit pe Carol al II-lea, aducând grave acuzații la adresa suveranului și a familiei regale.

Nicolae Iorga. / Foto: Adevărul.
Nicolae Iorga. / Foto: Adevărul.

Contextul conflictului

Nicolae Iorga, numit prim-ministru în 1931 de către Carol al II-lea, a deținut funcția doar pentru o scurtă perioadă. Principalul punct de conflict s-a născut din decizia lui Iorga de a scoate Garda de Fier în afara legii, organizație fascistă în plină creștere și care avea fondatorul, Corneliu Zelea Codreanu, în opoziție directă cu guvernul.

Dezvăluirile cutremurătoare ale lui Iorga

Într-o ședință a Academiei Române din 1939, Iorga a avut ocazia să-și exprime nemulțumirile și să aducă acuzații grave la adresa regelui Carol al II-lea. În discursul său, Iorga a făcut referire la „Frontul Renașterii Naționale”, organizație înființată de Carol al II-lea, și la presiunile regelui pentru ca academicienii să se înscrie în această mișcare.

Atacul la adresa familiei regale

Nicolae Iorga nu s-a ferit să aducă acuzații privind originea familiei regale. A făcut referire la „hohenzollerni”, numindu-i astfel pe membrii acestei familii, și a afirmat că aceștia, prin camătă și alte mijloace specifice evreiești, au devenit extrem de bogați. Iorga a adus în discuție și problemele de sănătate ereditare ale familiei regale, inclusiv nebunia transmisă din generație în generație.

Răspunsul regal și continuarea conflictului

La auzul acestor acuzații, se spune că regele Carol al II-lea a ascultat ședința la un microfon și a reacționat la atacul lui Iorga. Colonelul Urdăreanu a fost trimis să oprească discursul lui Iorga, însă acesta a încheiat cu curaj, afirmând că, chiar dacă ar fi suprimat, informațiile pe care le-a dezvăluit vor fi cunoscute în întreaga lume.

Asasinarea lui Nicolae Iorga

Anul 1940 a adus o schimbare dramatică în destinul lui Nicolae Iorga. După cedarea Basarabiei și Bucovinei de nord către sovietici, Iorga s-a revoltat. În aceeași perioadă, el a fost ridicat de un grup de legionari și asasinat în apropiere de Strejnicu. A fost găsit împușcat de nouă ori într-un șanț, marcând o sfârșit tragic al unei vieți dedicate istoriei și politicii.

O pagină tulburătoare din istoria României

Confruntarea dintre Nicolae Iorga și Carol al II-lea a fost una dintre cele mai dramatice în istoria României interbelice. Dezvăluirile făcute de Iorga în ședința Academiei Române au zguduit societatea și au lăsat urme adânci în memoria colectivă. Asasinarea lui Iorga în 1940 a marcat un punct tragic în istoria țării și a încheiat un capitol tulburător al relației dintre un istoric curajos și un rege controversat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
vreme jpg
image png
femeie cu troler in aeroport jpg
1 control medical 1402173971 jpg jpeg
ghiozdan shutter 1082255939 jpeg
vouchere de vacanta jpg
uscare par jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net