Ce credeți că este dincolo de ușă? Doi ardeleni au muncit trei ani și au transformat un grajd în visul lor

25 septembrie 2024 7:52   Fapt divers
Ultima actualizare:

Marianne și Hadrian Morar sunt doi soți din Ardeal care au reușit să obțină ceva deosebit prin muncă și multă dorință. S-au întors în România, după o perioadă petrecută în Anglia. Au venit acasă cu un plan, iar când au dat peste o gospodărie părăsită într-un sat istoric de lângă Sighișoara, visul lor a început să prindă contur.

Au dat Anglia pe viața la sat în România

Marianne și Hadrian Morar sunt doi ardeleni care au lucrat ani buni în Anglia, el ca bucătar, iar ea ca ospătăriță. Timpul liber si-l petreceau admirând ceainăriile și cafenelele din oraș.

Când s-au întors în țară știau sigur că vor să locuiască la sat, departe de oraș și că vor să aibă și ei un loc în care să aducă farmecul localurilor vizitate în Marea Britanie.

„În zilele noastre libere vizitam locuri din apropiere și fiecare avea câte o ceainărie sau cafenea, locuri care au implementat sămânța dorinței noastre de a avea propriul local”, a povestit Marianne pentru Love Deco.

Cum Hadrian este din Sighișoara, au căutat în zonă un loc care să le fie potrivit planurilor. Și l-au găsit la Saschiz, un sat care i-a atras atenția inclusiv regelui Charles în vizitele sale în Transilvania.

Aici se află cetatea medievală din secolul al XIV-lea și biserica fortificată inclusă în patrimoniul UNESCO.

Ceainăria Tei a răsărit într-un fost grajd

Azi, Marianne și Hadrian împreună cu copilul lor își trăiesc visul. Locuiesc la sat, într-un peisaj de poveste și au localul dorit după modelul celor văzute în Anglia.

Mai întâi au cumpărat o gospodărie din Saschiz părăsită de cel puțin un deceniu. Le-a atars atenția că în fața porții avea un tei imens și încă unul în gradină.

În 2015 au început restaurarea și modernizarea locului.

Nu au modificat amprenta la sol a gospodăriei, ci doar au schimbat scopul clădirilor.

În 2018, după trei ani de muncă, au reușit să finalizeze renovările și să deschidă ușile propriei lor ceainării, botezată simplu Tei.  

„Șopul de lemne a devenit spațiu de servit băuturi, cu toaleta în fostul coteț al porcilor. În fostul grajd, pe care l-am modificat, e o cameră de oaspeți, iar în șură e garaj de biciclete și spațiu de stat”, a explicat Marianne pentru sursa citată.

Camera de oaspeti a localul, amenajata in fostul grajd, ofera si cazare peste noapte pentru cei veniti de departe. A fost mobilata tradițional cu mese și lăzi vechi ca sa aducă cu o cameră țărănească. Cei doi soți au acum în plan să se extindă.

Mai multe