Ce înseamnă „pager”, cuvântul căutat de sute de mii de români în DEX. E o enigmă pentru mulți

30 octombrie 2024 11:13   Fapt divers

Limba română are în spate o istorie îndelungată, iar de-a lungul timpului, în vocabularul nostru au apărut nenumărate cuvinte, împrumutate din diferite limbi și menite să denumească diferite fenomene culturale și tehnologice ale vremii. Ei bine, un astfel de cuvânt este unul nu doar recent, dar care, cu numai câteva decenii în urmă, era și extrem de popular! Totuși, astăzi, el a fost uitat aproape în totalitate.

Orice limbă evoluează de-a lungul timpului, iar pe măsură ce societatea se schimbă, iar noi culturi intră în contact cu un anumit popor, nenumărate cuvinte noi își fac apariția în vocabularul de zi cu zi al unei populații.

Iar, poate spre surprinderea multora dintre noi, unele astfel de cuvinte pot dispărea neobișnuit de repede, iar peste numai câțiva ani, foarte puțini oameni și le mai amintesc! Desigur, atunci când astfel de cuvinte denumesc un anumit aparat, sau fenomen, odată cu dispariția acestuia, evident, vor dispărea și cuvântul. Iar în această situație a fost și faimosul pager!

Ce însemană cuvântul „pager”

Dacă ne numărăm printre cei care au auzit de aceste aparate, atunci cu siguranță știm cât de populare erau cu numai câteva decenii în urmă! Totuși, ele par să fi dispărut peste noapte, iar acum mulți români nici nu recunosc acest cuvânt!

Practic, în Dicționarul explicativ al limbii române, pager este definit drept „aparat cu ajutorul căruia se pot transmite scurte mesaje scrise unei persoane care nu poate fi găsită la telefon”.

Cuvântul uitat din limba română

Aceste aparate au o istorie destul de veche. Ele au fost inventate inițial prin anii 1950, dar numai după câteva decenii, în anii ’80, ele au devenit extrem de populare de-a lungul întregii lumi.

Practic, cei care aveau un pager, sau care încă mai folosesc unul, pot primi mesaje extrem de scurte, fie vocale sau scrise, de la o altă persoană. Un detaliu important este faptul că un pager nu poate trimite alte mesaje, ci poate doar să recepționeze. După cum ne putem imagina, apariția telefoanelor mobile a condamnat această tehnologie la o dispariție destul de rapidă.

Mai multe